Kako osobe s invaliditetom mogu ostvariti pravo na besplatan prijevoz na državnim trajektnim linijama

PITANJE: S. P. (22) Dobili smo poziv prijatelja koji žive na otoku da ljetne praznike provedemo u njihovoj kući.

 

S obzirom na to da sam ja osoba s invaliditetom, a moj partner ima sina s teškoćama u razvoju možete li mi odgovoriti tko može ostvariti pravo na besplatni trajekt? Kome se možemo obratiti, ako ispunjavamo uvjete i koje dokumente je potrebno priložiti uz zamolbu?

ODGOVOR: Sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu od 29.studenog 2019.godine  pravo na besplatan prijevoz na državnim trajektnim linijama s obvezom javne usluge  ostvaruju  sljedeće kategorije korisnika:

Osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80 posto ili više.

Hrvatski ratni vojni invalidi sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem.

Osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100 posto.

Gluhoslijepe osobe sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem.

Osobe s invaliditetom s utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja.

Djeca s teškoćama u razvoju s utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja.

Besplatni prijevoz za gore navedene kategorije  odnosi se na korisnika, pratnju i osobno vozilo. Pravo na besplatni prijevoz ostvaruju i djeca s teškoćama u razvoju koja imaju prebivalište na otoku (s utvrđenim I. i II. stupnjem funkcionalnog oštećenja) i njihova pratnja.

Pravo na besplatni prijevoz ostvaruje se temeljem Zahtjeva dostupnog na poveznici https://www.jadrolinija.hr/docs/default-source/ostali-dokumenti/zahtjev-za-besplatan-prijevoz-2020.pdf?sfvrsn=2 ispunjenog i poslanog Službi prodaje na passdept_h@jadrolinija.hr ili fax: 051 - 337 - 110 najkasnije 5 dana prije željenog polaska.

Zahtjevu je potrebno priložiti Presliku dokaza o invalidnosti:

Za osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80 posto ili više, osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100 posto, gluhoslijepe osobe sa stopostotnim oštećenjem - rješenje Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Za hrvatske ratne vojne invalide sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem - rješenja Ureda državne uprave i/ili Ministarstva hrvatskih branitelja.

Osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju stupanj funkcionalnog oštećenja dokazuju rješenjem Centra za socijalnu skrb, rješenjem Ministarstva za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku (radi ostvarenja prava iz socijalne skrbi)  ili rješenjem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (radi ostvarenja prava na uvećani dječji doplatak).

Presliku osobne iskaznice za korisnika. Presliku osobne iskaznice za pratitelja. Presliku prometne dozvole za vozilo.

Prilikom ukrcaja uz besplatne prijevozne karte obavezno je predočiti i dokaz o invaliditetu.

Ako nisu nastupile bitne promjene popratnu dokumentaciju je potrebno poslati samo prilikom slanja prvog zahtjeva. Broj putovanja nije ograničen, no za svako putovanje potrebno je poslati novu zamolbu s točnom relacijom i datumom putovanja.

Zahtjev za odobravanje besplatnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu možete preuzeti na poveznici https://www.jadrolinija.hr/docs/default-source/ostali-dokumenti/zahtjev-prava-invalida-2019.pdf?sfvrsn=2.

Autor: In Portal

 

Povezane vijesti