Rijeka: Obilježavanje Međunarodnog dana sepse 2018

Glavni je cilj obilježavanja Dana sepse educirati građanstvo o ranom prepoznavanju sepse te važnosti kontrolirane i ciljane uporabe antibiotika

 

Međunarodni dan sepse tradicionalno se obilježava 13. rujna u cijelome svijetu. Ove godine Klinika za anesteziologiju i intenzivno liječenje KBC-a Rijeka, u suradnji s Fakultetom zdravstvenih studija, organizira obilježavanje Međunarodnog dana sepse u subotu, 8. rujna 2018. od 11 do 13 sati, uz podjelu promotivnih materijala na riječkom Korzu.

Sepsa je jedan od ključnih problema moderne medicine, s visokom stopom smrtnosti, a neizravno je povezana s nekontroliranom uporabom antibiotika. Glavni je cilj obilježavanja Dana sepse educirati građanstvo o ranom prepoznavanju sepse te važnosti kontrolirane i ciljane uporabe antibiotika.

Kampanja se održava u svim većim gradovima u Hrvatskoj kako bi se naglasila važnost prepoznavanja prvih simptoma i znakova sepse. Ove godine u akciju su se uključili i učenici Medicinske škole u Rijeci koji će građanima mjeriti krvni tlak te tako ovogodišnju kampanju podići na višu razinu, dok će se na Međunarodni dan sepse održati predavanje u Medicinskoj školi i time zaokružiti ovogodišnja akcija.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti