Zagreb: Na Pučkom otvorenom učilištu održan 11. Sajam poslova

"U Zagrebačkoj županiji je u rujnu bilo 27 posto manje nezaposlenih u odnosu na isto razdoblje prošle godine", rekla je Nadica Žužak, zamjenica župana Zagrebačke županije

 

U prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u utorak se održao 11. Sajam poslova namijenjen nezaposlenima, tražiteljima zaposlenja, poslodavcima, institucijama, ustanovama, studentima, maturantima i svim zainteresiranim osobama koje planiraju razvoj karijere. Na ovogodišnjem Sajmu 80-ak poslodavaca predstavlja svoje djelatnosti kao i svoje potrebe za radnicima, a među njima je i ustanova URIHO.

Sajam je održan u organizaciji Regionalnog ureda Zagreb, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Zagrebačke županije i u partnerstvu devet gradova Zagrebačke županije.

Sajam poslova jedinstveno je mjesto na kojem se susreću ponuda i potražnja na tržištu rada. Manifestacija je to koja ima dugu tradiciju i vrijedan je primjer kvalitetne partnerske suradnje na lokalnoj razini.

"Cilj je uskladiti odnos ponude i potražnje na tržištu rada, jačanje konkurentnosti radne snage te poticati zapošljavanje. Regionalni ured Zagreb provodi niz projekata koji doprinose podizanju razine kompetencija radne snage i stvaranju uvjeta za pokretanje poduzetništva. U prvih devet mjeseci na razini grada Zagreba i Zagrebačke županije iz evidencije nezaposlenih zaposlilo se 25.488 osoba. Stopa nezaposlenosti u rujnu ove godine iznosila je 5,8 posto što je za 1,9 postotni bod manje u odnosu na isto razdoblje lani. Sve je više prisutna strukturalna nezaposlenost koja se nastoji riješiti provedbom vladinih mjera aktivne politike zapošljavanja Od mjere do karijere i projekata na lokalnoj razini. Ove godine u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji bilo je 4225 nezaposlenih osoba uključeno na tržište rada ili u obrazovanje kroz mjere aktivne politike zapošljavanja, od kojih je 720 nezaposlenih pokrenulo vlastiti posao uz potporu za samozapošljavanje", rekla je Marija Halić, v.d. predstojnica Regionalnog ureda Zagreb.

 

"U Zagrebačkoj županiji je u rujnu bilo 27 posto manje nezaposlenih u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Više je nezaposlenih žena i osoba sa srednjom stručnom spremom, nakon njih dolaze osobe s 50 i više godina, slijede osobe u dobi od 30 do 50 godina, a veliki je postotak i nezaposlenih mladih, uglavnom ispod 30 godina. Zagrebačka županija je prema broju poduzetnika četvrta u Republici Hrvatskoj, porastom prihoda poduzetnika je na drugom mjestu", rekla je Nadica Žužak, zamjenica župana Zagrebačke županije.

"Stopa nezaposlenosti u Zagrebu se smanjuje, trenutačno je pet posto. Potrebno je usmjeriti se na one djelatnosti gdje ima posla. Pripremili smo akciju 'Radi čisto, budi zaposlen' za žene koje na crno rade poslove čišćenja i održavanja. U mjeri žena može dobiti 20.000 kuna poticaja i mentoriranje, upute, savjetovanje da registrira obrt. Od dobivenih novaca može platiti doprinose za cijelu godinu i sve što je potrebno da postane prava poduzetnica, tako da njezin rad više nije siva zona. Više informacija možete dobiti u Plavom uredu u Vodnikovoj 12. Posebno su dobre ideje poduzetništva uz poticaje koje ne dajemo nužno da uspijete, nego da pokušate", rekla je Mirka Jozić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

"Nezaposlenost nam je rekordno niska, raste i zaposlenost, ali imamo i nedostatak radne snage. Vlada je krenula s tim da se mjere aktivne politike zapošljavanja iskoriste za aktivaciju domaće radne snage. “pravo stoga, mjera obrazovanja kontinuirano sada ide u sektoru građevine, turizma, brodogradnje… da maksimalno iskoristimo sve koji žele raditi. Druga komponenta je da se krenulo u potpisivanje ugovora o razmjeni sezonske radne snage s državama u susjedstvu kako bi radna snaga u ‘bazen’u koji nam je jezično i kulturološki blizak bila aktivirana, a tek tada dolazi komponenta dopuštanja uvoza iz trećih zemalja", rekao je ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić.

Naglasio je i važnost Europskog socijalnog fonda. "Ove smo godine u paketu mjera ‘Od mjere do karijere’ osigurali milijardu i pol kuna za aktivne mjere zapošljavanja. Paralelno na to smo krenuli u specijalizirane programe zapošljavanja za osobe koje su teže uključive u tržište rada. To su dugotrajno nezaposlene žene, osobe s invaliditetom i mladi. Osigurat ćemo dva milijuna kuna po županiji odnosno gradu Zagrebu za inovativne programe koji uključuju i klubove za mlade. Osigurali smo i programe poticaja zapošljavanja za osobe s invaliditetom. Sveukupno, ove godine dvije milijarde kuna ulažemo programe zapošljavanja", zaključio je Pavić.

Anita Blažinović