U Škabrnji održane 7. utrke 'Dani sjećanja od Škabrnje do Vukovara'

U glavnoj utrci, dugačkoj 5 kilometara, sudjelovalo je 32 atletičara iz cijele Hrvatske

Prizor s utrke.

 

Svake godine, uoči dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u Škabrnji se tradicionalno održavaju utrke pod nazivom 'Dani sjećanja od Škabrnje do Vukovara 2023'. Ovaj događaj, sedmu godinu zaredom, organizirali su Atletski klub 'Alojzije Stepinac' i Atletski savez Zadarske županije. U ovoj utrci dugoj 5 kilometara, sudjelovala su djeca, mladi i odrasli. Utrka se ove godine održala 11. studenog, a sudjelovalo je preko 200 trkača.

Start utrke bio je na Trgu doktora Franje Tuđmana. Prije početka utrka sudionici, roditelji i mještani zajedno s organizatorima, posjetili su spomen-obilježje masovne grobnice. Ondje su djeca upalila lampione i položila cvijeće u znak sjećanja na sve one koji su dali život za slobodnu Hrvatsku.

Sve prisutne je pozdravio predsjednik Općinskog ogranka Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Općine Škabrnja Zoran Gurlica, a zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić održao je govor u znak sjećanja na događanja iz 1991. godine.

- Draga djeco, nemojte nikoga mrziti, svoje volite i poštujte, vaši očevi, djedovi i bake branili su i obranili Domovinu koja ostaje na vama da je čuvate i baštinite te prenosite na svoje potomke vrednote Domovinskog rata.

Nakon održane komemoracije započeo je sportski dio programa. Održane su atletske utrke u 12 dječjih kategorija. U utrkama je nastupilo oko 160 najmlađih atletičara iz Zadra, Biograda, Svetog Filipa i Jakova, Bibinja, Škabrnje, Poličnika i Zemunika.

U glavnoj utrci, dugačkoj 5 kilometara, sudjelovalo je 32 atletičara iz cijele Hrvatske.

Najboljima su dodijeljene medalje i pehari, dok su svi koji su sudjelovali u utrci dobili spomen medalje kao zahvalu za sudjelovanje.

U muškoj konkurenciji pobjedu je odnio Ivan Pikunić iz Atletskog kluba 'Sveti Filip i jakov', dok je drugo mjesto zauzeo Ante Bakija, inače član Atletskog kluba Pakoštane. Treći na cilj stigao je Marko Blaić iz Atletskog kluba Alojzije Stepinac iz Zadra.

Ženska konkurencija također je bila jako zanimljiva, a u istoj je pobijedila Lara Žunić, članica Atletskog športskog  kluba Zadar. Druga je na cilj stigla Vanja Petrović iz Atletskog kluba 'Alojzije Stepinac', a treće mjesto zauzela je Leona Petani, također iz Atletskog kluba 'Alojzije Stepinac'.

Da nikad nije kasno za bavljenje sportom, pokazao je najstariji sudionik ove utrke Jakov Barčić iz Atletskog kluba 'Sveti Filip i Jakov'. On je, iako ima 75 godina, ovu utrku istrčao do kraja. Najmlađi natjecatelj na glavnoj utrci bio je desetogodišnji Emil Jones iz Šibenika.

Na utrci je dodijeljena i nagrada za fair play pod nazivom 'Mile Ivanković - Mićo'. Ovu nagradu osvojila je Vanja Petrović.

Nakon završetka svih utrka, natjecateljima zahvalio se načelnik Općine Škabrnja Ivan Škara.

- Hvala svima koji ste došli dati podršku Škabrnji, hvala vam što ste s nama i nadam se da se vidimo i sljedeće godine.

 

Borna Ferdo Vukojević

 

Povezane vijesti