Ante Gotovina u Vukovar ide s generalima Markačem i Čermakom, a dolazak je najavio i Milorad Pupovac

Neki mediji objavili su da general Gotovina ni ove godine neće doći u Vukovar, a to objašnjavaju tezom kako “nema namjeru preuzeti ulogu desničarskog lidera”. Istina je da Gotovina nema takvih namjera, no ove godine političke manipulacije njegovim imenom neće ga, po svemu sudeći, spriječiti da pohodi Grad heroja

U nas se sve politizira pa tako i pitanje hoće li ove godine u Vukovar, na Dan sjećanja, doći hrvatski general Ante Gotovina. Večernji list doznaje da Gotovina dolazi u Vukovar te će se u ponedjeljak ujutro pojaviti u društvu sa svojom dvojicom suboraca i supatnika iz haaškog zatvora, generalima Mladenom Markačem i Ivanom Čermakom. Neki mediji objavili su da Gotovina ni ove godine neće doći u Vukovar, a to objašnjavaju tezom kako “nema namjeru preuzeti ulogu desničarskog lidera”.
Istina je da Gotovina nema takvih namjera, no ove godine političke manipulacije njegovim imenom neće ga, po svemu sudeći, spriječiti da pohodi Vukovar. Od njegovih prijatelja doznajemo da on “dolazi u Vukovar odati počast svim žrtvama i gradu heroju”. Gotovina, dakle, u Vukovar ne dolazi ni kao ikona desnice, ni ljevice ni kao ikona uopće jer jedina ikona ondje mogu biti Vukovar i branitelji koji su se žrtvovali za sve nas, kao i nevini civili koji su patili.
Nakon povratka na slobodu i u Hrvatsku Gotovina nije otišao u Vukovar. Tog je dana bio u Mariji Bistrici. Za Večernji list tada je izjavio: “Zavjetovao sam se da ću se prve nedjelje nakon što me oslobode ići zahvaliti Majci Božjoj u Mariji Bistrici”. Kako javlja HRT, u Vukovar će doći i Milorad Pupovac, čelnik SDSS-a.
Dan prije održavanja Kolone sjećanja Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, najavio je da će dio Kolone sjećanja „vukovarska Hrvatska“ ostati izvan dvorišta bolnice. Podjela će biti jasno izražena i u koloni. Budimo jedinstveni jer idemo se pokloniti boljima od nas, rekao je Josić.
Ovogodišnji Dani sjećanja održavaju se u sjeni događaja zbog uvođenja dvojezičnosti. Već uzavrela atmosfera dovedena je do usijanja prošloga tjedna kada se dogodio incident ispred PP-a Vukovar u kojem je jedna osoba, zbog sukoba s policijom i razbijanja postavljene dvojezične ploče, teško ozlijeđena. Zbog svih tih događaja Vukovarci strahuju što bi se sve moglo dogoditi, posebno kada se zna da će u Vukovaru danas biti na desetke tisuća građana iz cijele Hrvatske i inozemstva. Na mir, ponosno i dostojanstveno obilježavanje Dana sjećanja pozivaju svi, ali ograđuju se od mogućih incidenata.
Aktivisti Stožera jučer su počeli prikupljati potpise za raspisivanje referenduma kojim se želi izmijeniti uvjet pod kojim se dvojezičnost može uvesti u neku jedinicu lokalne samouprave. Zahtjev je Stožera da neka nacionalna manjina pravo na dvojezičnost može ostvariti tek kada njezini pripadnici čine najmanje polovicu stanovništva neke jedinice lokalne samouprave, državne uprave ili pravosuđa. Potpisi će se prikupljati na 2000 mjesta u cijeloj Hrvatskoj, za što je do sada angažiran 4951 volonter.
– Zatraženoj izmjeni nije cilj oduzimanje ni jednog stečenog prava bilo koje nacionalne manjine. Mijenjaju se samo uvjeti stjecanja tih prava, odnosno, opet bi u zakon vratili preduvjet od 50 posto, kako je i bilo prije. Prvi list popisne knjige u Vukovaru potpisao je pripadnik srpske nacionalne manjine. Riječ je očito o čovjeku koji ima dozu savjesti i zdravog razuma – rekla je Snježana Patko koja je u Stožeru koordinatorica Organizacijskog odbora za provedbu prikupljanja potpisa.

Večernji.hr / VLM

Foto: Robert Anić/PIXSELL