Split ugostio brojne tenisače u kolicima

Teniski klub osoba s invaliditetom 'Split 2020' te Športski savez osoba s invaliditetom grada Splita, zajedno s Hrvatskim savezom tenisača u kolicima, organizirao je dva međunarodna turnira tenisa u kolicima, koji su trajali od 6. do 11. studenog 2023.

Prizor s turnira.

 

Natjecanja su se održavala na sportskim terenima hotela Le Meridien Lav. Sudjelovalo je oko 30 natjecatelja i natjecateljki iz sedam zemalja - Austrije, Italije, Francuske, Hrvatske, Mađarske, Malia i Poljske.

Turnir se održao u muškoj i ženskoj konkurenciji, pojedinačno i u parovima. Od Hrvatskih predstavnika na ovom turniru sudjelovali su Anto Joskić, Sven Maretić, Dražen Mikišić, Antonijo Arambašić i Ante Kolunđija.

U prvom kolu ždrijeb je spojio dva hrvatska predstavnika Svena Maretića i Dražena Miškića. Splićanin je u tom meču bio bolji te svladao svog sunarodnjaka Dražena Miškića sa 6:2, 6:2. U prvom kolu, dobar je bio i Ante Kolunđija koji je svladao Mađara Farkasa sa 6:2, 6:3.

U četvrtfinalu Maretić je naletio na, za njega prejakog, Nicu Langmanna koji ga je porazio sa 6:4, 6:3. Langmann je u prvom kolu pauzirao pa je tako za ovaj meč bio mnogo odmorniji i spremniji.

Hrvatski predstavnici u četvrtfinalu imali su nesreću da ih ždrijeb spoji s najtežim protivnicima. Tako je Arambašića zapao meč protiv Luce Arce, koji ove godine već ima osvojen jedan turnir u Hrvatskoj. Arambašić je četvrtfinalni meč izgubio 6:0, 6:1.

Anto Joskić je jedini koji je u muškoj single konkurenciji osvijetlio obraz našem tenisu. On je u svom dvoboju, u kojem je izborio polufinale, pobijedio predstavnika Malia Aboua Konatea sa 6:2, 6:4. Joskić je također nastupio tek u četvrtfinalu, dok je u prvom kolu bio slobodan.

Ante Kolunđija koji je do četvrtfinala došao pobjedivši Mađara Attilu Farkasa, iz istog je ispao porazom od Francuza Olivera Langloisa.

Naš najbolji tenisač u kolicima, Anto Joskić, nije uspio doći do još jednog finala u svojoj karijeri. Naime, Joskić je u polufinalu naletio na jakog Nicu Langmanna koji ga je porazio s rezultatom              6:4, 6:1.

Da će ovaj turnir gledateljima u Splitu ponuditi veliko finale, bilo je jasno nakon što je u drugom polufinalu Talijan Luca Arca svladao Francuza Oliviera Langloisa 6:2, 6:4.

U velikom finalu sastali su se Austrijanac Nico Langmann i Talijan Luca Arca. Langmann je u tom dvoboju velikana tenisa u kolicima bio uspješniji, te je sa 6:0, 6:0 osvojio turnir u pojedinačnoj muškoj konkurenciji.

Natjecanje u parovima također je ponudilo dosta uzbudljivih mečeva.

U četvrtfinalu parova susrela su se naša dva predstavnika. S jedne strane Dražen Mikšić je u paru s Mađarom Attilom Farkasom, dok je s druge strane bio Antonijo Arambašić s Malijcem Abouom Konateom. Hrvatsko-mađarski par bio je uspješniji sa 6:3, 6:4.

Naš Sven Maretić igrao je u paru s Nicom Langmannom. Ovaj je par u četvrtfinalu bio slobodan pa su u polufinale došli malo odmorniji od Farkasa i Mikšića te ih svladali sa 6:0, 6:2.

U drugom polufinalu hrvatski par Joskić - Kolunđija izgubio je od talijansko - francuske kombinacije  Luce Arce i Oliviera Langloisa 6:2, 6:4.

Nico Langmann u paru nije imao sreće kao u pojedinačnoj konkurenciji. Njega i Maretića u finalu su svladali Arca i Langlois, te je tako Hrvatska ostala bez trofeja na ovom turniru, dok je Austrijanac propustio osvojiti duplu krunu.

U ženskoj pojedinačnoj konkurenciji najbolja je bila Abbie Breakwell. Ona je s četiri pobjede u četiri meča osvojila turnir u singlu, a isti je uspjeh polučila i u parovima, gdje su ona i Louise Charlotte Willerslev došle do finala, a potom u finalu svladale Angelu Grosswiler i Christinu Pesendorfer sa 7:6, 6:2.

Drugi turnir Le Meridian Lav 2 započeo je 9. studenog te trajao do 11. studenog.

Dražen Mikšić pobijedio je Antonija Arambašića sa 6:4, 6:1, dok je u drugom meču prvog kola Sven Maretić pobijedio Poljaka Hebisza sa 6:1, 6:0.

Attila Farkas u drugom je meču prvog kola bio bolji od Poljaka Brezynae. U prvom kolu singla susreli su se i Anto Joskić i Ante Kolunđija. Joskić je taj meč dobio s rezultatom 7:5, 6:7, 6:2.

Nico Langmann u prvom je kolu bio slobodan, a u četvrtfinalu je svladao našeg Svena Mretića sa 6:2, 6:1.

Drugi par četvrt finala singla bili su Luca Arca i Dražen Mikšić. Talijan je bio uspješniji sa 6:3, 6:2.

Treći meč četvrtfinala igrali su Attila Farks i Abou Konate. Ovaj meč pripao je Malijcu sa 6:1, 6:2.

Anto Joskić u četvrtfinalu je poražen od Francuza Oliviera Langloisa s rezultatom 6:0, 6:2.

U polufinalu singla susreli su se Nico Langmann i Luca Arca, a Austrijanac je i drugi put zaredom bio bolji, ovaj put s rezultatom 6:1, 6:3.

Drugi polufinalni susret održao se između Aboua Konatea i Oliviera Langloisa. Francuz je i još jednom pokazao svoju kvalitetu te u finale prošao sa 6:2, 6:0.

Da mu je svejedno tko stoji nasuprot njega Langmann je još jednom pokazao. Svladao je Oliviera Langloisa sa 6:1, 6:2 te osvojio i drugi Le Meridien Lav turnir.

U ženskom singlu opet je sa sve četiri pobjede najbolja bila Abbie Breakwell, a istu stvar ponovila je još jednom u parovima s  Louise Charlotte Willerslev, gdje su opet došle do finala i pobijedile Angelu Grosswiler i Christinu Pesendorfer sa 6:2, 6:1.

Nakon odigranog prvog turnira, u Hotelu Lav održala se tiskovna konferencija za medije. Na konferenciji su dodijeljene nagrade za one najbolje paratenisače na ovom turniru.

Događaju su prisustvovali direktorica turnira Lorena Šipić, direktor i igrač Sven Maretić, predsjednik Splitskog sportskog saveza osoba s invaliditetom Mijo Bakić te sutkinja Antonia Držaić.

Konferenciju i natjecanje došao je podržati proslavljeni hrvatski paraplivač Dino Sinovčić.

 

Borna Ferdo Vukojević

 

Povezane vijesti