Održan paraatletski meeting Rijeka 2023

Na natjecanju su sudjelovali brojni paraolimpijci koji su uoči natjecanja stali pred medije te istaknuli važnost bavljenja sportom za osobe s invaliditetom, ali i kazali što očekuju od Igara u Parizu

Prizor s natjecanja.

 

Na riječkom stadionu Kantridi, u nedjelju, 5. studenog 2023. godine, održan je paraatletski meeting Rijeka 2023, a ujedno i 2. kolo paraatletske lige. Na natjecanju je nastupilo 79 natjecatelja iz raznih krajeva Hrvatske.

U muškoj konkurenciji, u utrci na 100 metara za seniore u kategoriji T36 natjecalo se 10 natjecatelja, a pobjedu s najviše osvojenih bodova odnio je Ivor Milobar koji je do cilja stigao s rezultatom 14,6 sekundi. U juniorskoj konkurenciji u utrci na 100 metara, u kategoriji T46 prvo mjesto zauzeo je Marko Radovanac s rezultatom 12,7.

Ženska konkurencija na 100 metara bila je također zanimljiva. U seniorskoj konkurenciji u ovoj utrci, među šest djevojaka najbolja je bila Kristina Ivšić koja je u kategoriji T20 osvojila zlato s istrčanim vremenom 15,8. Među juniorkama najbolja je bila Sara Marić (T47) koja je u cilj ušla s rezultatom 13,6.

Seniorska konkurencija skoka u dalj imala je dva natjecatelja (T20 i T 36), to su bili Ivor Milobar iz kluba URIHO i Ivo Pemper kao predstavnik kluba Uspon. Atletičar Uspona pobijedio je skočivši 4,18. metara. Što se tiče juniora, u njihovoj kategoriji (T20 i T46), u skoku u dalj nastupila su tri natjecatelja - Tin Posavec, Karlo Brebrić, Dominik Nestić. Od ova tri natjecatelja najbolji je bio Tin Posavec koji je skočio 2,79.

U muškoj seniorskoj konkurenciji bacanja kugle (F20), natjecalo se 14 natjecatelja, od toga 12 u svojim kategorijama te dvojica izvan konkurencije. Prvo mjesto osvojio je Juraj Obad koji je kuglu bacio 8,69 metara.

Bitka za prvo mjesto u juniorskoj konkurenciji bacanja kugle vodila se između četiri sportaša - Tea Tuška, Mateja Bikića, Marka Krznarića i Amara Jakupovića. Najbolji od ove četvorke bio je Teo Tušak koji je hicem iz prvog bacanja (7,93 metra) pobijedio u juniorskoj konkurenciji.

U ženskoj seniorskoj konkurenciji bacanja kugle natjecalo se šest djevojaka u 3 kategorije (F20, F37 i F64). Od njih šest na pobjedničko postolje popela se Marina Martinac s uvjerljivim rezultatima u svih šest bacanja.

Seniorska disciplina bacanja diska okupila je osam natjecatelja koji su se natjecali u četiri kategorije (F51, F53, F54, F55). Proslavljeni paraolimpijac Velimir Šandor uvjerljivo je odnio pobjedu u ovoj disciplini, bacivši disk 16,70 metara.

U ženskoj konkurenciji iste discipline, u kategorijama F55 i F57, natjecale su se Renata Celjak i Jelena Vuković. U ovom nadmetanju Vuković je bila uspješnija s hicem 15,65 metra, dok je kod juniorki Jovana Obradović odnijela pobjedu s rezultatom 5,67.

U seniorskoj konkurenciji bacanja koplja (F64), Mirsad Taletović ostvario je najbolji rezultat bacivši koplje 18,32 metra, dok su se u ženskoj konkurenciji, u kategorijama F34 i F56, natjecale dvije djevojke, Željka Brdar i Melita Galetić. Predstavnica kluba URIHO, Željka Brdar, bila je uspješnija s rezultatom 11,97.

Bacanje koplja održalo se u još dvije seniorske kategorije - F53 i F54. U ove dvije kategorije nastupila su tri atletičara - Marin Županović (F54), Ante Vrbanec (F53) i Ivan Palčić (F53), a pobjedu je odnio Marin Županović s bačena 22,52 metra.

Kada je u pitanju bacanje čunja, natjecala su se tri natjecatelja u kategoriji F1 - Mirnes Omerhodžić, Miroslav Matić, Amar Zec. Najbolji rezultat postigao je Mirnes Omerhodžić koji je čunj bacio 26,92 te tako odnio pobjedu u ovom nadmetanju.

Kod žena najbolji rezultat u bacanju čunja postigla je Vinkovčanka Božica Osvald, u kategoriji F32 izvan konkurencije. Ona je čunj bacila 13,69 metara.

Na ovom natjecanju su sudjelovali brojni paraolimpijci koji su uoči natjecanja stali pred medije te istaknuli važnost bavljenja sportom za osobe s invaliditetom, ali i kazali što očekuju od Igara u Parizu. Natjecanju je nazočio i predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

 

Borna Ferdo Vukojević

 

Povezane vijesti