SVJETSKI ATLETSKI SPEKTAKL U ZAGREBU Boris Hanžeković memorijal u rujnu okupt će vrunske attletičare

Danas je Memorijal Borisa Hanžekovića jedan od najboljih atletskih mitinga na svijetu. Od 2020. godine dio je WA Continental Tour GOLD kategorije, što je rang odmah do elitne Dijamantne lige

Zajednička fotografija s najave.

 

Memorijal Borisa Hanžekovića – najstarija sportska priredba u Hrvatskoj koja se bez prekida održava od 1951. godine, Continental Tour miting iz zlatne serije, održat će se od 9. do 11. rujna u Zagrebu kao svjetski atletski spektakl.

Kako organizatori ističu, prvi put nakon dugog vremena miting je predviđen za vikend i po prvi put na tri lokacije: petak – Trg Bana Josipa Jelačića, subota – gradske Fontane i nedjelja – stadion SRC Mladost.

Prije osam godina kugla se na fontanama priključila mitingu na Savi, a  sada će i prvi puta Zagreb City Challenge natjecanje u skoku s motkom, i troskoku za atletičare te skoku u dalj za atletičare u srcu grada Zagreba.

Kako saznajemo na zagreb-meeting.com, prilikom svečane najave krajem srpnja, Grad Zagreb je preko svojeg izaslanika, pomoćnika pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Milana Pavelića, pozdravio takvu organizaciju i potvrdio da će i dalje pratiti miting iza kojeg su i Turistička zajednica Zagreba i Hrvatske i Ministarstvo turizma i sporta, te Zagrebački i Hrvatski atletski savez te Sportski savez grada Zagreba.

Tom prilikom je Natko Bošnjak, project manager mitinga, s posebnim zadovoljstvom najavio događanje:

-Najveća novost je miting za vikend – petak, subota, nedjelja. Intencija Svjetske atletike je izlazak iz okvira stadiona, a mi ćemo to ostvariti na top lokacijama koje su spomenute, imat ćemo i Kid’s day u Maksimiru u subotu, vezano i uz Zagrebački maratonom, u nedjelju oči mitinga je finale Erste Plave lige za osmoškolce. Moram reći da je bacanje kugle već sada prebukirano i ponosno najaviti da je Ryan Crouser najbolji svjetski bacač svoj dolazak najavio i video porukom.

Ivan Veštić, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza nadodao se na navedeni uvod riječima:

'Ove godine smo i mi kao HAS partneri, to nam je u interesu i jednima i drugima. Imat ćemo najviše domaćih atletičara do sada, što je priča koja se nastavlja od lani.'

Menadžer mitinga Alfons Juck najavio je tada dolazak mnogi svjetskih zvijezda, predvođenih Ryanom Crouserom, Sandrom Perković  i Filipom Mihaljevićem:

-Sezona je duga, teška,  Zagreb dolazi na kraju i ne možemo sa sigurnošću već danas reći koji ćemo sastav imati u rujnu. Za europske atletičare to ćemo moći nakon Europskog prvenstva koje će u kolovozu biti u Münchenu, tada ćemo imati jasniju sliku. Utrka na 110 metara s preponama po tradiciji najvažnija utrka mitinga, a ove godine će nam doći Grant Holloway dvostruki svjetski prvak, trebao je i olimpijski pobjednik Hansle Parchment, ali je on trenutno ozlijeđen i teško je prognozirati. Na 100 metara Marvin Bracy srebrni iz Eugenea napadat će opet rekord mitinga Usaina Bolta kojeg je lani promašio za stotinku sekunde. Na 200 metara će svjetski doprvak Erriyon Knighton napadati i rekord mitinga i svjetski juniorski rekord. Tu je Tina Šutej četvrta motkašica iz Eugenea. U muškom skoku u dalj na Trgu će skakati i brončani sa Svjetskog dvoranskog prvenstva Marquis Dendy.

Martin Marković, prvi hrvatski disk, u srpnju je bacao u Eugeneu, a prilikom najave rekao je:

-Svjetsko prvenstvo je doživljaj, tamo sam imao i svoje prvo juniorsko SP. Sada prvo seniorsko nakon pet godina ozljeda. Opravdao sam svoj status, bio sam 23. na svijetu. Privilegija je za Zagreb da dovodi takve atletičare i približava atletiku običnim ljudima. Koliko znam dolaze i svjetski prvak Kristijan Čeh, olimpijski pobjednik Šveđanin Daniel Stähl, Australac Metthew Denny… Jedva čekam nastupiti u takvom društvu i napraviti iskorak. Može se očekivati i rekord mitinga oko 70 metara.

Ujedno je najavljeno da će Paola Borović, prvakinja Hrvatske u skoku u dalj i troskoku, nastupiti na Trgu u petak.

-Sličan miting imala sam prije nekoliko godina u Beogradu na Terazijama, kada je to napravljeno zbog Ivane Španović. Svi gledaju samo vašu disciplinu, to izgleda jako efektno i to je za promociju atletike sjajna stvar. Morala sam otkazati SP zbog ozljede pete, iako sam imala pozivnicu. Teška odluka, ali jedina moguća i vjerujem da će do EP u Münchenu sve biti u najboljem redu - rekla je Borović.

Filip Pravdica, vodeći hrvatski skakač u dalj, također će nastupiti u petak.

-To je poseban doživljaj, to približava atletiku na način koji je nesvakidašnji i dignut će je na višu razinu - zaključio je Pravdica prilikom svečanosti najave.

Naime, miting i memorijalna utrka na 110 metara prepone nose ime Borisa Hanžekovića, jednog od najboljih hrvatskih prijeratnih atletičara, koji je poginuo prilikom bijega iz logora u Jasenovcu.

S web stranice zagreb-meeting.com doznajemo više o samom Memorijalu, kako o njegovoj povijesti, tako i o sadašnjem statusu:

-U početku je to bio klupski dvoboj Mladosti i Dinama, a od 1962. godine natjecanje postaje međunarodno. Sljedećih godina na mitingu sudjeluju brojni kvalitetni atletičari iz Sovjetskog Saveza, Mađarske, Bugarske, Istočne Njemačke i Kube, a uskoro i oni iz Austrije te Zapadne Njemačke.

Početkom 60-ih godina 20. stoljeća na mitingu je nastupao svjetski rekorder u skoku u vis Valerij Brumelj, a 1973. tada malo poznati Kubanac Alberto Juantorena, koji će tri godina kasnije u Montrealu postati olimpijski pobjednik na 400 i 800 metara.

U Zagrebu je Juantorena ostvario prvu međunarodnu pobjedu uz nacionalni rekord na 400 metara. Sljedeći veliki iskorak miting je ostvario 70-ih godina uz generalno pokroviteljstvo izdavačke kuće Vjesnik, a krajem 80-ih na krilima Univerzijade ’87 sve više počinje sličiti najpoznatijim svjetskim mitinzima.

Nakon kriznih ratnih godina početkom 90-ih, miting je po uzoru na najjače svjetske mitinge počeo angažirati strane menadžere koji su na Hanžekovićev memorijal počeli redovito dovoditi najbolje svjetske atletičare. Krajem devedesetih godina prošlog stoljeća miting bilježi brz uspon na ljestvicama Svjetske atletske federacije pa 2000. godine dobiva Grand Prix status.

Danas je Memorijal Borisa Hanžekovića jedan od najboljih atletskih mitinga na svijetu. Od 2020. godine dio je WA Continental Tour GOLD kategorije, što je rang odmah do elitne Dijamantne lige.

Na startnoj listi mitinga redovito je po dvadesetak nositelja zlatnih medalja s Olimpijskih igara i svjetskih prvenstava, a rezultati ostvareni u Zagrebu na samom su vrhu svjetskih atletskih tablica.

Upravo je na Hanžekovićevom memorijalu Blanka Vlašić skočila u vis 208 cm – drugi najbolji rezultat u povijesti atletike, rekord mitinga na 100 metara s 9.85 drži ponajbolji atletičar svih vremena Usain Bolt, najbolja svjetska diskašica Sandra Perković bacila je disk 70.83 metara, a u memorijalnoj utrci na 110 metara prepone trčali su baš svi olimpijski i svjetski prvaci te svjetski rekorderi u posljednjih 30 godina.

Natjecanje u bacanju kugle od 2014. održava se izvan stadiona, pokraj gradskih fontana, pod nazivom Memorijal Ivana Ivančića. To je natjecanje Svjetska atletska federacija 2016. proglasila najjačim natjecanjem u kuglaša još od 1988., jer prvi puta nakon 28 godina dvojica bacača na istom natjecanju bacila kuglu dalje od 22.20 metara. Bili su to olimpijski pobjednik Ryan Crouser i brončani olimpijac Tom Walsh.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti