ZAGREB Ni korona nije spriječila ponajbolje svjetske atletičare u rušenju brojnih rekorda na 'Hanžeku'

Utrka na 110 metara s preponama, baš kao i cijeli zagrebački miting, nose ime Borisa Hanžekovića, najboljeg prijeratnog hrvatskog atletičara, koji je poginuo 1945. godine prilikom pokušaja bijega iz logora u Jasenovcu

 

Američki bacač kugle Ryan Crouser s hicem od 22,74 metra pobjednik je šestog Memorijala Ivana Ivančića na zagrebačkim fontanama, održanog 14. rujna 2020. u sklopu jubilarnog 70. Hanžekovićevog memorijala - mitinga iz WA Continental Tour Gold serije, čime je oborio rekord mitinga, a pobjednički pehar mu je uručio gradonačelnik Milan Bandić, objavljeno je na www.zagreb.hr.

Sutradan, 15. rujna, završen je i 70. Hanžekovićev memorijal, na kojem je u bacanju diska po deveti puta pobijedila Sandra Perković. Čestitke na ostvarenom rezultatu kao i pobjednički pehar uručio joj je gradonačelnik Zagreba.

Bacanje kugle na zagrebačkim fontanama tradicionalno je uvertira u atletski miting, koji je na stadionu Mladosti uz Savu počeo 15. rujna u večernjim satima. Kako je pojašnjeno, olimpijski pobjednik iz Rio de Janeira je u trećoj seriji bacio kuglu do 22,74 metra i 'uništio' vlastiti rekord mitinga, koji je držao od 2016. godine s 22,28 metara. Naime, Crouser je četiri puta bacao više od 22 metra (22,10 m, 22,74 m, 22,59 m, 22,31 m), a pobjednički hitac nije samo novi rekord mitinga, nego i jedanaesti najdalji hitac svih vremena u bacanju kugle te najbolji rezultat ostvaren na tlu Europe još od 1988. godine.

- Jako sam zadovoljan svojim nastupom, baš sve je bilo odlično. Možda mi je žao samo zbog toga što nisam bacio 23 metra, ali jako sam sretan i ovim rezultatom. Ozračje na bacalištu je bilo sjajno i mislim da je ovo veliki povratak atletike nakon svih onih problema uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Idemo dalje, imam još nekoliko natjecanja do kraja sezone - rekao je vidno zadovoljan Crouser.

Na Memorijalu Ivana Ivančića aktualni svjetski prvak Joe Kovacs zauzeo je drugo mjesto s 21,30 metara, a svojim je nastupom u Zagrebu i on bio jako zadovoljan.

- Ovo mi je bilo prvo natjecanje ove sezone i nisam znao koliko mogu. Znao sam da nisam na razini na kojoj sam bio lani na kraju sezone, no osjećao sam se jako dobro, a takav je i moj rezultat. Fizički sam vrlo spreman, ali tehnika mi još nije najbolja i moram puno toga popraviti. Ovo je bilo još jedno sjajno natjecanje u Zagrebu - rekao je svjetski prvak iz Dohe prošle godine.

Treće mjesto je svojim najboljim hicem sezone, 21,20 metara, zauzeo je dvostruki svjetski prvak David Storl.

Iz Zagreba je, tako, u svijet još jednom otišla slika sjajnog natjecanja najboljih svjetskih bacača kugle, a bacalište pokraj fontana je još učvrstilo svoj kultni status u atletskom svijetu.

Najbolja hrvatska sportašica Sandra Perković je na 70. izdanju Hanžekovićevog memorijala, održanog 15. rujna, u drugoj seriji bacila vrlo dobrih 64,67 metara i uvjerljivo slavila ispred olimpijske doprvakinje iz Rio de Janeira Meline Robert-Michon sa 60,56 metara.

- Jako sam zadovoljna natjecanjem, jako sam zadovoljna rezultatom, jako sam zadovoljna gledateljima i jako sam zadovoljna što je ova sezona, koja je počela loše, na kraju dobro završila. Nadam se da ćemo sljedeće godine, kad cijela ova situacija s koronom prođe, opet imati pun stadion Mladosti. Ovo mi je prvo natjecanje nakon dugo vremena i rezultat je realan. Rekla sam da bi 65 metara bilo super, ovo je bilo malo kraće, ali to je OK - rekla je dvostruka olimpijska pobjednica Perković.

Na 1.500 metara je s odličnih 3:32.17 pobijedio Australac Stewart McSweyn, dok su svi ostali sudionici utrke postavili osobne ili ovosezonske rekorde, uključujući i naše atletičare Dinu Bošnjaka (3:42.94) i Daniela Ivančića (3:50.17). Na 800 metara je pobijedio Daniel Rowden, koji je s 1:44.09 bio za svega stotinku sekunde sporiji od rekorda mitinga Nijela Amosa.

U natjecanju skakačica u dalj zablistala je Šveđanka Khaddi Sagnia, koja je u posljednjoj seriji sa 6,92 metara doskočila do trećeg mjesta svjetske ljestvice daljašica.

Wilhem Belocian pobjednik je na 110 metara s preponama. Francuski preponaš je u izjednačenoj utrci pobijedio istrčavši je za 13,32 sekundi, ispred Amerikanca Freddiea Crittendenta (13,34 sekundi). Treći je bio Belgijac Michael Obasuyi (13,57 sekundi). Inače, utrka na 110 metara s preponama, baš kao i cijeli zagrebački miting, nose ime Borisa Hanžekovića, najboljeg prijeratnog hrvatskog atletičara, koji je poginuo 1945. godine prilikom pokušaja bijega iz logora u Jasenovcu.

Svjetski prvak u bacanju diska Daniel Stahl potvrdio je svoju dominaciju u ovoj disciplini. On je u drugoj seriji bacio disk 68,87 metara i tako srušio dvije godine star rekord svjetskog doprvaka Fedricka Dacresa od 68,17 metara. Odličnu konkurenciju Stahl je imao u europskom prvaku Andriusu Gudžiusu, koji je sa 68,22 metara također bio bolji od dosadašnjeg rekorda mitinga. Inače, Gudžius je litvanski atletičar i bacač diska, svjetski prvak iz Londona 2017., svjetski juniorski prvak iz Kanade 2010. i svjetski prvak do 23 godine u Tampereu 2013. godine.

- Odlično natjecanje i odličan dvoboj s Gudžiusom. Moj je rezultat također jako dobar, zadovoljan sam njime. Ova cijela sezona je za mene jako dobra i stvarno sam jako sretan - rekao je Stahl.

Hanžekovićev memorijal ostat će u sjećanju i po tome što su svi gledatelji na tribinama podigli velika srca, dok se na velikom ekranu vrtjela poruka 'Zagreb - city of million hearts!”. Bila je to poruka prijateljstva i podrške sportu koju je Zagreb uputio svijetu s mitinga, koji se ove godine održao u otežanim uvjetima zbog pandemije koronavirusa i potresa koji je pogodio glavni grad Hrvatske. Televizijska slika s mitinga prenosila se u 104 zemlje na šest kontinenata.

 

Autor: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti