EUROPSKI TJEDAN SPORTA Popis aktivnosti

Europski tjedan sporta održava se diljem Hrvatske i ove godine, od 23. do 30. rujna, u organizaciji Ministarstva turizma i sporta kao nacionalnog koordinatora

Vizual Europskog tjedna sporta.

 

Donosimo popis aktivnosti, završenih i predstojećih:

11. rujan 2021. - #BeActive outdoor događanje 'Zrmanja triple challenge 2021. Maslenica'

Kao uvod u Europski tjedan sporta ove ćemo je organizirana jedinstvena multidisciplinarna utrka 'Zrmanja triple challenge 2021. Maslenica', koja se održala u tri discipline: trčanje (7 km), vožnja kajakom (10 km) i plivanje (800 m).

23. rujna 2021. - Otvorenje Europskog tjedna sporta

Za samo otvorenje Europskog tjedna sporta predviđen je prostor Europskog trga u Zagrebu, koji je pretvoren u prigodno sportsko-zabavno događanje. Centralno događanje otvorenja bila je dječja utrka, koju je organizirana u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom i Školskim sportskim savezom Grada Zagreba.

24. rujna 2021. - Fokus dan Radno mjesto

I ove godine kraj radnog tjedna, petak, bit će rezerviran za promociju vježbanja na radnom mjestu diljem Hrvatske. Ove će godine Ministarstvo turizma i sporta, kao nacionalni koordinator, u suradnji s kineziolozima aktivirati zaposlenike ‘IN2 grupe’.

25. rujna 2021. - #BeActive Night u Čakovcu

Nakon pulskog Amfiteatra, zadarske rive Pozdrav Suncu i Morske orgulje te osječke Tvrđe, ove će godine u subotu 25. rujna domaćin 'BeActive Nighta' biti Perivoj Zrinski u gradu Čakovcu.

26. rujna 2021. - Nacionalni dan Europskog tjedna sporta na prostoru RSC Jarun

Na prostoru RSC Jarun bit će postavljeno sportsko selo gdje će građani imati priliku upoznati se s različitim sportovima i različitim oblicima tjelesne aktivnosti. Također, na Jarunu će se organizirati i natjecanje u tradicionalnim sportovima na kojem će sudjelovati predstavnici županija iz cijele Republike Hrvatske.

27. rujna 2021. - #BeActive at Home

Ideja ovog fokus dana je putem medija potaknuti građane cijele RH da aktivni mogu biti u vlastitom domu, a sve što ih okružuje može biti sportski rekvizit.

28. rujna 2021. - Senior dan

Svrha ovog dana je poticanje građana starije životne dobi na redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću s ciljem poboljšanja psihofizičkog zdravlja. Nacionalni Senior dan u organizaciji Ministarstvo turizma i sporta ove će godine u suradnji s lokalnom sportskom zajednicom pokrenuti stariju populaciju istarskog grada Labina.

29. rujna 2021. - Školski dan

S obzirom da je Ministarstvo turizma i sporta ove godine za najmlađe Petrinjce osiguralo sportsku opremu, u suradnji sa Školskim sportskim savezom Sisačko-moslavačke županije u gradu Petrinji organizirat ćemo multisportski dan namijenjen djeci školske i predškolske dobi.

30. rujna 2021. - Stručna konferencija

Kraj Europskog tjedna sporta, 30. rujna obilježit ćemo 'Konferencijom o budućnosti Europe'.

Sva događanja i aktivnosti u sklopu projekta Europski tjedan sporta su besplatna i organizirana na način da sve grupe osoba, bez obzira na dob ili tjelesnu spremu, mogu sudjelovati u aktivnostima.

- Brojni dionici poput županija, gradova, općina, sportskih saveza, sportskih klubova i organizacija, korporacija, profesionalni sportaši, osobe iz javnog života i građani već godinama prepoznaju vrijednost ovog projekta te svojim sudjelovanjem pomažu prenijeti poruku o važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću i sportom u javnosti - objavljeno je.

Inače, Europski tjedan sporta (ETS) je inicijativa Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe, koja se 2021. godine održava sedmi put. Glavna tema kampanje za Tjedan sporta i dalje je #BeActive te bi se njome trebalo potaknuti javnost da bude aktivna, ne samo tijekom tog tjedna nego i cijele godine.

Službeno otvorenje Europskog tjedna sporta 2021. godine održano je na jezeru Bled u Sloveniji 23. rujna 2021. godine.

- Europski tjedan sporta usmjeren je na poticanje sudjelovanja u sportu i tjelesnim aktivnostima te podizanje svijesti o njihovim brojnim dobrobitima. Tjedan sporta namijenjen je svima bez obzira na dob, podrijetlo ili tjelesnu pripremljenost. ETS ruši stereotipe o tome tko može sudjelovati u kojem sportu. Okuplja pojedince, tijela javne vlasti, sportski pokret, organizacije civilnog društva i privatni sektor. Lokalnim inicijativama Europski tjedan sporta potaknut će Europljane da redovito budu aktivni (#BeActive) te će im omogućiti više vježbanja u svakodnevnom životu - pojašnjen je cilj.

Eurobarometar pruža detaljnu statistiku o (ne)aktivnosti u Europi: - Europska komisija provela je istraživanje o sportu i tjelesnoj aktivnosti građana Europske Unije, a najnoviji podaci objavljeni su u ožujku 2018. godine. 28 031 građana iz različitih socijalnih i demografskih kategorija u 28 država članica Europske Unije, između 2. i 11. prosinca 2017. godine, intervjuirani su metodom 'licem u lice' kod kuće i na njihovom materinjem jeziku, u ime Glavne uprave za obrazovanje, mlade, sport i kulturu. Izvještaj je dostupan na službenim stranicama Europske komisije.

Ne preostaje ništa drugo nego da i mi u ime redakcije pozovemo sve da se pridruže u Europski tjedan sporta i postanu #BeActive.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti