PARAOLIMPIJCI I KORONA Anđela Mužinić dugo je vremena bila izvan dvorane, ali trenirala je i po dva puta dnevno

Ako se mislimo opravdavati da je za lošu igru  kriva korona onda bolje da i ne igramo. Svatko kome je stalo do Tokija je trebao izvući iz ove situacije najbolje što je mogao, i onda smo bar mirne glave jer znamo da smo dali sve od sebe, a kasnije što Bog da, poručila je Anđela

 

Koronavirus je promijenio način na koji živimo, radimo, družimo se, treniramo, natjerao nas da zastanemo, da istestiramo odgovornost, kako prema vlastitom zdravlju, tako i prema zdravlju našeg djeteta, prijatelja, kolege ili neznanca na ulici.

Pandemija, izolacija i odgoda Olimpijskih i Paraolimpijskih igara promijenili su i svakodnevicu svih hrvatskih sportaša, s obzirom na to da nisu mogli, niti još uvijek mogu trenirati u uvjetima na koje su navikli, situacija od njih zahtjeva veliku dozu kreativnosti i snalažljivosti.  Okrenuli su se radu na sebi, izvukli strunjače u dnevni boravak, video uradcima  pokazali da nema predaje, čak i kad uvjeti nisu idealni, uvijek postoji način da se izvuče maksimum.

Pitali smo neke naše paraolimpijce kako je izgledala njihova karantena, kako su održavali formu i kako sada izgleda njihovo novo normalno što se tiče priprema. Anđela Mužinić, koja će u Tokiju braniti ekipnu medalju iz Rio de Janeira, opisala je za In Portal kako su izgledali njezini korona treninzi.

- Ne bih rekla da sam u zaostatku s pripremama, već da nisam u formi u kakvoj sam trebala biti da se POI nisu otkazale. Trenutno održavamo formu i radimo na stvarima za koje prije nismo imali vremena, kao što je npr. novi servis jer je sada pravo vrijeme za takve stvari - kazala nam je.

Na pitanje kako izgledaju pripreme pod strogim epidemiološkim mjerama Anđela kaže:

- Srećom, stolni tenis nije problematičan sport za prilagoditi se uvjetima stručnog stožera jer i inače držimo sada propisani razmak. I stol od stola je dovoljno udaljen kako se ne bi prenosio COVID 19. Nismo imali nikakve drastične promjene u treninzima prije i sada - kazala je.

- Točno 36 dana sam bila van dvorane. Ali u tih 36 dana sam imala pauzu samo nedjeljom, a ostalim danima sam trenirala i dva puta dnevno. Najviše sam radila na kondiciji, jačanju ramenog pojasa i stabilnosti te nakon povratka za stol nisam imala nikakve nuspojave netreniranja za stolom, štoviše, bila sam puno stabilnija što je na kraju jako važno. Dva puta tjedno sam imala dodatne vježbe kao što su: percepcija dubine, prostorna lokalizacija, marsden ball, yardstick saccades, distance rock te sam improvizirala s lopticom koja je visjela na koncu te sam tako mogla igrati  stolni tenis bez stola - sa smiješkom će Anđela.

- Ako se mislimo opravdavati da je za lošu igru  kriva korona, onda bolje da i ne igramo. Svatko kome je i ti malo stalo do Tokija je trebao izvući iz ove situacije najbolje što je mogao, i onda smo bar mirne glave jer znamo da smo dali sve od sebe, a kasnije što Bog da - poručila je kratko i jasno na pitanje misli li da će se korona situacija odraziti na njezin rezultat u Tokiju.

- Ni prije nije bilo lako nešto prognozirati, a sada pogotovo jer jako je do Tokija ostalo puno vremena i puno priprema. Vjerujem da ću nastupati u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji i da ćemo braniti ekipnu medalju iz Rio de Janeira - zaključila je Splićanka Mužinić.

- Stolni tenis je sport koji se igra u 11 kategorija, kolica su u kategorijama od 1 do 5, ja sam u zlatnoj sredini, kategorija 3. U mojoj kategoriji će u Tokyu nastupati 15 sportašica, a sada sam i službeno plasirana što sam dugo čekala  i iščekivala - kazala je Anđela za kraj.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti