PREMANTURA Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u šahu za slijepe održano pod nekim čudnim uvjetima

Unatoč epidemiološkoj krizi s koronavirusom, na prvenstvu bi zasigurno sudjelovao nešto veći broj šahista, međutim mnogi od njih nisu zbog financijskih razloga mogli priuštiti plaćanje liječničkog pregleda na odjelima sportske medicine

 

Premantura kod Pule bila je domaćin ovogodišnjeg 29. Pojedinačnog prvenstva Hrvatske u šahu za slijepe, koje se održalo u organizaciji Hrvatskog športskog saveza slijepih u suradnji s Hrvatskim savezom slijepih.

Prvo mjesto osvojio je Hinko Cajzler iz Športske udruge slijepih Svjetlost iz Osijeka, drugo Milan Prpić iz Športske udruge slijepih Lika iz Ličko-senjske županije, a treće Miroslav Mađarić iz Športskog društva slijepih Donat iz Zadra.

Zbog pandemije koronavirusa, na prvenstvu je sudjelovalo samo dvanaest šahista, i to tri iz Šahovskog kluba slijepih Polet iz Zagreba, jedan iz Športske udruge slijepih Svjetlost iz Osijeka, dvoje iz Športske udruge slijepih Lika iz Ličko-senjske županije, jedan iz Športske udruge slijepih Učka iz Pule, dvoje iz Športsko-rekreacijske udruge slijepih Brod iz Slavonskog Broda, dvoje iz Športskog društva slijepih Donat iz Zadra te jedan iz Športske udruge slijepih iz Siska.

Za sudjelovanje na Prvenstvu bilo je potrebno članstvo u nekoj od sportskih udruga slijepih iz Hrvatske.

Kako doznajemo od našeg sugovornika, koji je želio ostati anoniman, unatoč epidemiološkoj krizi s koronavirusom, na prvenstvu bi zasigurno sudjelovao nešto veći broj šahista, međutim mnogi od njih nisu zbog financijskih razloga mogli priuštiti plaćanje liječničkog pregleda na odjelima sportske medicine.

- Naime, dok su u nekim Domovima zdravlja u Zagrebu ti pregledi potpuno besplatni, u Vukovaru se, primjerice, plaćaju čak i do 380 kuna. Budući da se radi o sportu u kojem nema fizičkog napora te da ovo prvenstvo prije svega predstavlja rekreaciju i druženje za slijepe, inzistiranje Zakona o športu na tim liječničkim pregledima, čije potvrde vrijede samo šest mjeseci, potpuno je apsurdno i  nažalost samo dodatno šteti razvoju šaha za slijepe u Hrvatskoj, kao i samim igračima i razvoju sporta među osobama s invaliditetom općenito. Stoga svi slijepi šahisti apeliraju da se šah kao misaoni sport izdvoji iz tog pravila koje propisuje Zakon o športu koji je trenutno na snazi – istaknuo je naš sugovornik.

 

Autor: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti