Slijepi i slabovidni šahisti zahvalili Gradu na financijskoj pomoći

Zagrebački gradonačelnik je u srijedu ugostio članove Šahovskog kluba slijepih i slabovidnih “Polet” koji je ovih dana proslavio 60. rođendan

 

Povodom šesdesetog rođendana, Šahovsi klub slijepih i slabovidnih osoba “Polet” održat će Međunarodni turnir u kojem će sudjelovati šest ekipa, a gradonačelnik Bandić prepoznao je značaj tog događaja i obećao pomoći u organizaciji turnira.

"Izuzetna nam je čast je što smo dobili pokroviteljstvo zagrebačkog gradonačelnika za našu 60. obljetnicu. Polet je nastariji klub slijepih i slabovidnih osoba na ovim prostorima i povodom rođendana ćemo održati međunarodni turnir, Grad Zagreb će nas financijski podržati" , poručio je novinarima predsjednik šahovskog kluba slijepih i slabovidnih u Zagrebu Stjepan Žaja.

Međunarodni turnir Šahovskog kluba Polet održat će se od 19. do 25. kolovoza u Premanturi kraj Pule.

 Mi planiramo za središnju manifestaciju obilježavanja naše obljetnice održavanje međunarodnog šahovskog turnira na koji smo već dogovorili sudjelovanje šest ekipa. Dvije bi bile naše, odnosno šahovskog kluba Polet, jedna ekipa dolazi iz Rusije, jedna iz Slovenije, zatim iz Austrije i jedna kombinirana ekipa Italije i Belgije – rekao je tajnik kluba Antun Kovač.

Šahovski klub slijepih i slabovidnih “Polet” osnovan je 9. siječnja davne 1956. godine, a grad Zagreb prepoznao je važnost ovog događaja i svojim je pokroviteljstvom barem financijski pomogao.

" Grad Zagreb je bio pokrovitelj i kada je bilo 50 godina postojanja šahovskog kluba Polet i ovo pokroviteljstvo nije samo tradicija uvriježene prakse da je Grad uvijek pomagao i pomagat će slijepim šahistima i općenito slijepim osobama, već je to i dio gradske strategije da se šah ponovno popularizira među slijepima, ali i među drugom populacijom"– rekao je Branimir Šutalo, viši stručni savjetnik zagrebačkog gradonačelnika za osobe s invaliditetom, te dodao da je gradonačelnik obećao dati klubu minimalno onoliko koliko im je dao i zadnji puta.

"Ukupni troškovi su oko 70 tisuća kuna. Ne znamo hoće li grad financirati cijeli program, ali jedan veći dio sigurno hoće" – zaključio je Šutalo, a Žaja dodao:

"Štedili smo na svim stavkama da iznos bude i manji nego prije. No, uz svakog šahistu dolazi i jedan pratitelj, pa umjesto 24 ljudi mora doći njih minimalno 48" – dodao je Žaja.

 

Izvor: Dalje.com