Ljubav boli: Djevojci u koju sam zaljubljen ne smeta moj invaliditet, ali ona u meni vidi samo prijatelja

PITANJE: L. K. (33) Poštovani, posljednjih mjesec dana sam u intimnoj vezi s jednom djevojkom. Redovito pratim savjete stručnjaka s In Portala, sviđaju mi se i ostale rubrike, posebice 'Moja priča' i kolumne Božice, Ante i Marka.

 

Od rođenja imam lakši invaliditet. Živim zajedno s dva cimera, u istom ulazu živi i moja djevojka, tako smo se i upoznali. Ja imam malo iznad 30 godina, a ona je nešto mlađa. Ovako, djevojka i ja smo za uvertiru odradili tri ili četiri kave, a nakon toga naši su susreti uključivali ljubljenje. Nije bilo jakog 'klika' ni s jedne strane, ali meni se kroz to razdoblje javila strast i mogu reći da sam se zaljubio.

Međutim, ona je rekla da joj ljubljene sa mnom ne budi onaj osjećaj strasti i zaljubljenosti, te da vjerojatno prema meni gaji neki prijateljski osjećaj. A da ona već ima dovoljno prijatelja. To me neugodno iznenadilo jer sam mislio da nam je taman dobro krenulo. Ona kaže i to da joj je lijepo u mom društvu, da joj fizički nisam neprivlačan unatoč invaliditetu koji imam, da sam joj drag i simpatičan. Moj prijedlog je bio da se nastavimo družiti još koji put pa da onda vidimo na čemu smo, odnosno da ona točno vidi što gaji prema meni. Složila se s mojim prijedlogom.

Naši susreti su bili poprilično 'mirni' s moje strane, nisam ništa forsirao. A po prirodi sam malo smotan i nisam neki alfa muškarac, ali nisam ni mamina maza. Zanima me, ako me možete savjetovati, može li se ovaj odnos između djevojke i mene može spasiti. Očigledno nešto moram mijenjati ali ne znam što, imam osjećaj da imam još maksimalno nekoliko susreta s njom. Trebam li u razgovor ubaciti više tema o seksu, više dodira, više provokacije, više kritike? Ili da napravim baš nešto radikalno?

ODGOVOR: Dragi mladiću, budući da redovito pratite In Portal, sigurno ste uočili i popriličan broj pitanja koja se odnose na muško - ženske odnose, ljubavne veze, intimu parova i tome slično.

Za dijeljenje konkretnih savjeta i recepata bilo bi potrebno bolje poznavanje osoba i situacija, trebalo bi imati dublji uvid. Svaki slučaj je ipak na neki način specifičan, drugačiji.

Nema dvije jednake osobe kao ni dva identična para, tako da ono što pomaže jednom paru ne mora i drugom.

No, ono što se ipak može učiniti je iznijeti neke općenite stavove, načine i metode koje bi mogle pomoći čitateljima u njihovim dvojbama. Želim naglasiti, da u konačnici svatko treba sam izabrati i isprobati u praksi kako će nešto djelovati na osobu do koje mu je stalo.

U Vašem slučaju riječ je o djevojci s kojom ste, kažete, u intimnoj vezi ali ona nije u potpunosti sigurna u karakter svojih osjećaja prema Vama. Za sada ne osjeća strast i zaljubljenost i to Vam je otvoreno priznala. Kroz vaše susrete i druženje Vi ste se u međuvremenu zaljubili, dok je njoj možda potrebno nešto više vremena ili drugačiji pristup.

Može li se vaš odnos spasiti? Vrijeme će pokazati. Za sada je najvažnije to što se djevojka nije povukla, već je vašoj vezi dala drugu šansu. Pristala je na Vaš prijedlog da se nastavite družiti još neko vrijeme, pa ćete vidjeti kuda će vas to dovesti.

Da nije sve izgubljeno govore njezine riječi. Kaže da joj je lijepo u Vašem društvu, da ste joj drag i simpatičan, čak i fizički privlačan. Ostavlja dojam iskrene osobe, koja ne želi glumiti, pa je za pretpostaviti da tako uistinu misli i osjeća.

Poštovani L., nadam se da ste do sada bar donekle upoznali osobnost drage Vam djevojke, njene želje i potrebe. Ako je tako, na tome biste onda mogli dalje graditi. Iznenaditi je nečim što voli, učiniti nešto lijepo što ne očekuje, upotrijebiti kreativnost. Uvijek je dobro biti prema ženi pažljiv, nježan, pokazati svoju emotivnu stranu, slušati što govori. Žena će puno toga reći sama o sebi, verbalno ili neverbalno (na neki način dati smjernice), a na muškarcu je dobro otvoriti oči i uši (treba znati slušati). Žene vole biti „princeze i kraljice“, u centru pažnje svoga muškarca, drago im je kada se netko trudi oko njih, kada ih se uvažava i poštuje.

U osvajanju žena u prednosti su zabavni, šaljivi muškarci s puno pozitivne energije i samopouzdanja. Oni u čijem društvu će im biti lijepo i zabavno, koji joj pružaju osjećaj sigurnosti, s kojim se osjećaju opušteno, smiju biti ono što jesu, koji joj daju do znanja da im je privlačna i poželjna (kroz geste dodira, milovanja, pogledom, verbalnom komunikacijom itd.)

Možete li biti posebni u odnosu na druge muškarce, svoji, pozitivni i strpljivi, izvući ono najbolje iz nje? Usudite se probati! Ako ne upali ovoga puta, vjerujte da će prava osoba ipak naići, kad – tad.

 

 

 

 

 

 

 

 

Marijanka Globan, Zadruga 'Martinov plašt'

 

Povezane vijesti