Znanstvena studija: Onečišćenje zraka nosi rizik za razvoj invaliditeta kod djece

"Dokazi da izloženost majke zagađenju zraka može povećati rizik djeteta za razvoj poremećaja iz autističnog spektra postaju poprilično snažni“ zaključio je Marc Weisskopf, glavni autor istraživanja

 

Nova studija s Harvarda upućuje na to da izloženost trudnica onečišćenju zraka, posebno u zadnjim stadijima trudnoće, može udvostručiti rizik za rađanje djeteta s invaliditetom.

Istraživanje, koje je uzelo u obzir iskustva trudnica diljem SAD-a, pokazalo je da se rizik da dijete razvije neki oblik invaliditeta ili poremećaje iz autističnog spektra proporcionalno povećava kako je buduća rodilja izložena većim količinama sitnih toksičnih čestica u zraku.

"Dokazi da izloženost majke zagađenju zraka može povećati rizik djeteta za razvoj poremećaja iz autističnog spektra postaju poprilično snažni“ zaključio je Marc Weisskopf, glavni autor studije i profesor na Harvard School of Public Health. "Rezultati istraživanja ne samo da nam daju važan uvid u otkrivanje uzroka mogućeg invaliditeta kod djeteta, već nam i otvaraju vrata za razmišljanje o mogućim preventivnim mjerama.“

Za potrebe istraživanja, znanstvenici su obradili podatke dobivene dugogodišnjom studijom kojom su pratili zdravstveno stanje 116.000 rodilja iz Sjedinjenih Američkih Država od 1989. godine. Unutar navedene grupe, istraživači su se posebno usmjerili na trudnoće majki 245 djece kojima je dijagnosticiran neki oblik invaliditeta, te 1522 djece bez razvojnih poremećaja.

Znanstvenici su koristili podatke iz Agencije za zaštitu okoliša Sjedinjenih Američkih Država te ostale izvore kako bi izmjerili količine sitnih čestica onečišćenja zraka u područjima u kojima su majke živjele za vrijeme trudnoće. Rizik za razvoj autizma ili nekih mentalnih teškoća u najvećoj je mjeri bio povezan s izloženosti onečišćenom zraku tijekom zadnjeg tromjesečja trudnoće, pokazala je studija.

M. Damjanović


 

 

Povezane vijesti