POČINI SAMOUBOJSTVO Slavna glumica podijelila stravična iskustva s društvenih mreža

Citirajući statistiku zagovaračke skupine Autistica prema kojoj odrasli s autizmom imaju devet puta veću vjerojatnost da će umrijeti od samoubojstva, Chloé Hayden je rekla da odbija 'dopustiti Instagramu da pridonese toj statistici'

Chloe Hayden

 

Ponižena i neshvaćena, zlostavljana i viralno popljuvana.

Tako bi se, ukratko, moglo opisati što je glumica, spisateljica i zagovornica prava osoba s invaliditetom Chloé Hayden podijelila sa svojih četvrt milijuna pratitelja na Instagramu, kada je objavila da se povlači s ove platforme zbog zlostavljanja koje utječe na njezino mentalno i fizičko zdravlje.

- Tijekom prošle godine bila sam preplavljena s nekoliko desetaka prijetnji smrću, detaljnih poticaja za samoubojstvo i užasnog, zamršenog zlostavljanja svaki dan - objavila je Hayden.

Prethodno je Hayden bila iznimno angažirana na platformi, koristeći je za zagovaranje i dijeljenje svojih iskustava kao neurodivergentne, autistične osobe s ADHD-om.

Prvom objavom na YouTubeu 2016. Hayden je prikupila više od milijun pratitelja na društvenim mrežama, uključujući svoje račune na TikToku i Instagramu. Ona će i dalje imati Instagram račun i prisutnost, ali njime će upravljati i nadzirati poruke njezin tim, obećavajući da će 'prijeteći jezik' biti prijavljen policiji i da će svi računi koji stoje iza uvredljivih poruka biti blokirani.

Citirajući statistiku britanske zagovaračke skupine Autistica prema kojoj odrasli s autizmom imaju devet puta veću vjerojatnost da će umrijeti od samoubojstva, Hayden je rekla da odbija 'dopustiti Instagramu da pridonese toj statistici'.

Hayden je najpoznatija po ulozi autistične tinejdžerice Quinni u vrlo popularnoj seriji 'Heartbreak High' iz 2022., a lik je razvijen i napisan uz njezinu svesrdnu pomoć.

- Ova uloga jedna je od najboljih, najvažnijih, najutjecajnijih stvari koje sam ikada napravila. Dok sam odrastala, mislila sam da ne bih trebala postojati. Mislila sam da ne bih trebala biti ovdje. A to je zato što među  ljudima oko mene i u knjigama i medijima, i fikciji i nefikciji, nikada nisam vidjela nikoga poput mene. Jer i nije bilo nikoga poput mene - kazala je Hayden.

- Moje platforme na društvenim mrežama izgrađene su da budu gostoljubivo, sigurno, otvoreno utočište, a moja misija je uvijek bila ljubaznost i ljubav. Razara me što se te vrijednosti ne pokazuju upravo sada - objavila je Hayden.

Sva sreća da je Hayden poznata javna osoba pa je njezino zlostavljanje bilo interesantno i vodećim britanskim medijima. No što je s onima koje se redovito maltretira na platformama samo zbog invaliditeta, baš kao i Hayden, ali pritom nisu slavni niti su ostvarili neku zapaženu ulogu? Ti ljudi osuđeni su na šutnju i jedino na društvenim mrežama mogu podijeliti svoja grozna iskustva. Istim tim mrežama koje ih i zlostavljaju.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti