ZLOČIN IZ MRŽNJE Susjed iz noćne more sustavno zlostavljao ženu s invaliditetom

Nesretna je žena snimila njegovo divljanje i konačno odlučila slučaj predati policiji i sudstvu. A to je pijano maltretiranje trajalo dugo i bilo sustavno. Dokazi (snimke) predočeni su u sudskom postupku

Mržnja, ilustracija

 

Nije to neka kazna koja će ući u povijest britanskog pravosudnog sustava, zlostavljač će za svoja nedjela platiti tek nešto manje od osamsto funti, no bitna je poruka koju je ta kazna plasirala u javnost: zločin iz mržnje prema osobama s invaliditetom gnjusan je čin i zaslužuje kolektivno gađenje.

(Anti)junak ove priče je 67-godišnji zgubidan, sklon alkoholu i pripadajućoj agresivnosti, ni po čemu bitan i vrijedan javne pažnje. No medijima je izvjesni Anthony Doughty postao interesantan tek kada je na vidjelo izašlo njegovo sustavno zlostavljanje Clare Green, žene s invaliditetom. Novinari su ga odmah titulirali ‘susjedom iz noćne more’.

Ona je hrabra dama i nevjerojatno pomirljiva, no jedan je naizgled bezazleni komentar prelio čašu njezina strpljenja. Tu se večer, naime, Doughty okuražen pristojnom količinom alkohola koji je popio u obližnjem pubu parkirao na mjestu označenom za osobe s invaliditetom. To je parkirno mjesto, ispred svoje kuće, postavila upravo Clare Green, ne samo za svoje potrebe, nego i za svoje prijatelj(ic)e s invaliditetom. Ništa sporno, reklo bi se, no to je za pomahnitalog susjeda bilo dovoljno da je nazove ‘bogaljem’, pritom se derući iz sveg glasa.

Na svu sreću, Clare je snimila njegovo divljanje i konačno odlučila slučaj predati policiji i sudstvu. A to je pijano maltretiranje trajalo dugo i bilo sustavno. Dokazi (snimke) predočeni su u sudskom postupku.

- To je bio samo dio kampanje mržnje koju vodi Doughty u našoj ulici blizu Birkenheada na The Wirralu. Također sam snimila kako me već dulje vrijeme naziva nizom drugih uvredljivih imena, uključujući 'užasna je*ena žena', 'užasna stara torba' i 'prljava debela ku*ka’. On jasno zna što radi, ne djeluje bezazleno i to mu se pretvorilo u rutinu. Stvarno me uvrijedio izraz 'bogalj', bez sumnje su to čuli i susjedi i bilo mi je jako neugodno. Ne znam zašto me cilja. Samo želim da prestane - svjedočila je pred porotom Clare Green.

Uz novčanu kaznu, Doughty je dobio i zabranu prilaska žrtvi. Hoće li to imati utjecaja na zlostavljača? Dok je napuštao sud sa suprugom, Doughty je široko se osmjehujući digao ‘palac gore’. Dakle neće, kazne za njega ne vrijede. Opali ga po zubima koliko te volja, on će ostati ‘karakterni bogalj’.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti