WILL MACPHERSON Pobijedio je svoj invaliditet i zaslužio mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda

Nadam se kako ćemo kroz ono što smo postigli moći inspirirati druge ljude koji imaju invaliditet ili su pretrpjeli teške ozljede da i sami pokušaju rušiti granice i postavljati nove rekorde, rekao je Will

Will Macpherson

 

Početkom ovog tjedna 34-godišnji Will Macpherson iz Harrogatea ostvario životni san - kao sportaš s invaliditetom zaslužio je svoje mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Postavljanje svjetskog rekorda dogodilo se u ponedjeljak kada se Will pridružio još sedmorici 'sjedećih skijaša', kako ih zovu, s ciljem skijanja više od 44 km u razdoblju od osam sati.

Izazov je uključivao spuštanje niz stazu dugu 180 m na Chill Factoreu u Manchesteru, gdje se nalazi najduža snježna staza u zatvorenom u Ujedinjenom Kraljevstvu. Zvuči nevjerojatno, ali vještina i čista odlučnost Willa i ostalih rezultirala je svladavanjem izazova s dva sata viška, a pritom su prešli 60,25 km i skijajali ukupno 399 staza. Tako su prešli najveću udaljenost u povijesti za nekoga tko koristi 'sjedeću' skijašku opremu, a sve to Will je odradio dok je prikupljao sredstva za dobrotvornu organizaciju Disability Snowsport UK.

Izazov za Guinnessa bio je vrhunac Willove duge bitke da se oporavi od ozljeda koje su mu promijenile život i koje je pretrpio u nesreći na biciklu kad je bio tinejdžer.

- Moji su kralješci bili toliko stisnuti u nesreći da sam ostao bez osjećaja ili pokreta od prsa prema dolje. Nakon otprilike sedam mjeseci počeo sam ponovno razvijati signale iz svog mozga, ali nesreća me ostavila u invalidskim kolicima do kraja života - priča Will.

- Bilo je to vrlo teško vrijeme, ali prije deset godina otkrio sam Disability Snowsport UK i uzbuđenje koje donosi sjedeće skijanje. Skijanje je od tada postalo iznimno važan dio mog života jer mi donosi toliko radosti i slobode.

Oduševljeni Will rekao je da je 'vrlo poseban osjećaj' biti dio uspješnog pokušaja postavljanja Guinnessovog rekorda.

- Još kao mali bio sam fasciniran Guinnessovim svjetskim rekordima i tako sam ponosan što sam dio tima koji je postavio novi - rekao je.

- Oboriti rekord za gotovo 20 km više, s još dva sata viška, stvarno je nevjerojatan osjećaj. Znam da će proći neko vrijeme prije nego što stigne službena potvrda iz Guinnessa, ali uvjeren sam da ćemo dobiti 'palčeve gore'.

Disability Snowsport UK, za koju Will i ekipa prikupljaju sredstva, humanitarna je organizacija čiji je cilj omogućiti jednak pristup snježnim sportovima za osobe s invaliditetom.

- Osjećaj nakon obaranja svjetskog rekorda bio još posebniji jer prihodi idu za Disability Snowsport UK, briljantnu dobrotvornu organizaciju koja mi je pomogla naučiti skijati. Njihovi instruktori su fantastični, vrlo profesionalni, puni razumijevanja i strpljivi. Nadam se kako ćemo kroz ono što smo postigli moći inspirirati druge ljude koji imaju invaliditet ili su pretrpjeli teške ozljede da i sami pokušaju rušiti granice i postavljati nove rekorde. Ne mora to biti skijanje, svi sportovi su jednako dobri ako želiš da tvoje ime završi u Guinnessovoj knjizi - zaključio je Will.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti