REKORD ZA GUINNESSA Dječak s invaliditetom 'opalio po zubima' zdravstveni sustav i srušio ga na koljena

Porota je bila zgrožena nakon što su joj predočeni dokazi, potresna svjedočanstva koja su čuli izazvala su duboke uzdahe, uh, oh. Odšteta od 180 milijuna dolara najveća je koju je porota ikada donijela u slučaju nesavjesnog liječenja

Dječak, cerebralna paraliza

 

Udari tamo gdje boli, izazovi unutarnje krvarenje, gađaj u jetru jer će tako protivnik polako, ali sigurno kolabirati.

Varate se ako mislite kako ovaj savjet dolazi od trenera boksaču u ringu. Riječ je ovdje o neusporedivo okrutnijoj borbi, onoj koja ne puni dvorane publikom žednom krvi, nego onoj u kojoj je ulog sam život. Meč koji se odvijao u sudnici, a publiku je činila porota koja je strogo pratila svaku rečenicu, gestikulaciju, grimase.

Ovaj se meč pred porotom odigrao koncem ovog travnja u Philadelphiji i već je ušao u povijest tamošnjeg pravosudnog sustava. Postao je presedan nakon kojeg ništa više neće biti isto, slučaj koji bi zdravstvene djelatnike trebao prisiliti da svakog pacijenta tretiraju kao potencijalnu prijetnju. Dakle, krajnje savjesno i profesionalno.

Glavni likovi u ovom pravosudnom trileru petogodišnji je dječak s cerebralnom paralizom i njegova majka. Negativci su liječnici iz bolnice Sveučilišta u Pennsylvaniji.

U tužbi koju je podnijela majka navodi se da je njezino dijete imalo teške ozljede mozga pri porodu jer su liječnici odgodili izvođenje carskog reza iako su znali da ima ozbiljnu infekciju maternice. S njezinom su se bebom ponašali humano kao majstori roštilja s piletom.

Porota je bila zgađena nakon što su joj predočeni dokazi, potresna svjedočanstva koja su čuli izazvala su duboke uzdahe, uh, oh. Stoga i ne čudi da su na kraju procesa dječaku i njegovoj majci dodijelili rekordnu odštetu od 180 milijuna dolara. Odšteta, najveća koju je porota ikada donijela u slučaju nesavjesnog liječenja, isplaćivat će se tijekom djetetova života u anuitetima. Uzgred budi rečeno, prethodni rekord iznosio je 100 milijuna dolara, postavljen 2000. godine za dijete koje je pretrpjelo oštećenje mozga i amputaciju ruke zbog neuspješnog kirurškog zahvata.

- Ova se ozljeda u potpunosti mogla izbjeći da je carski rez, na zahtjev majke, bio izveden sat vremena prije poroda. Ovo bi dijete u tom slučaju izbjeglo sve neurološke ozljede i bilo bi normalno, skakutavi petogodišnjak koji trči uokolo terorizirajući svijet - rekao je njihov odvjetnik Briggs Bedigian.

Dijete danas ima cerebralnu paralizu, trajno oštećenje mozga i značajna kašnjenja u neurorazvoju, što ga čini potpuno ovisnim o skrbi drugih.

Odvjetnici rečene bolnice tvrdili su da je djetetova ozljeda mozga nastala prije nego što je njegova majka stigla na hitnu službu u veljači 2018. te da je primila 'odgovarajuću i pravovremenu skrb' od liječnika i drugog osoblja.

Porota im dakako nije povjerovala. Dječak i njegova majka zadali su zdravstvenom sustavu udarac koji je izazvao unutarnje krvarenje. Njihova jetra je bankovni račun. Udarac u jetru ne boli, ali će protivnika sigurno baciti na koljena.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti