ŠOKANTNA STUDIJA Trudnice koje piju gazirana pića imaju veće šanse roditi autistično dijete

Studija je imala neka ograničenja. Naime, podaci o prehrani majki prikupljeni su retrospektivno, nekoliko godina nakon njihove trudnoće i iskustva s dojenjem

Gazirana pića, ilustracija

 

Trudnice ili dojilje koje konzumiraju dijetalne gazirane napitke ili drugu hranu i pića koja sadrže aspartam mogle bi doživjeti veću stopu dijagnoze autizma kod svoje djece, otkrili su istraživači sa Zdravstveno-znanstvenog centra Sveučilišta Teksas u San Antoniju.

Za one neupućene, aspartam je umjetni nenutritivni zaslađivač, a koristi se i kao pojačivač okusa, najčešće u gaziranim pićima, a kolokvijalno ga zovu i slatkim otrovom.

Kod djece, većinom dječaka kojima je dijagnosticiran autizam tri je puta vjerojatnije da su njihove majke popile barem jedno dijetno gazirano piće dnevno, što je ekvivalentno količini od pet paketića aspartama.

- Naša studija ne dokazuje uzročnost, ne dokazuje da majčino uzimanje dijetalnih gaziranih pića, a posebno aspartama, tijekom trudnoće ili dojenja povećava rizik od autizma kod djeteta, ali podiže veliku zastavu upozorenja - rekla je glavna autorica Sharon Parten Fowler.

U studiji su znanstvenici analizirali prijavu konzumacije aspartama majki 235 djece kojima je dijagnosticiran poremećaj iz autističnog spektra. Zatim su te rezultate usporedili s kontrolnom skupinom od 121 djeteta koja su imala tipičan neurološki razvoj.

U usporedbi s neurološki tipičnom djecom, muški potomci s autizmom imali su više od tri puta veću vjerojatnost da su svakodnevno biti izloženi proizvodima zaslađenim aspartamom dok su bili u maternici ili su bili dojeni.

Izgledi da je dječak s autizmom svakodnevno bio izložen ovim dijetalnim proizvodima u ranom životu povećavaju se s težinom autističnog poremećaja te potrebom za ranijom stručnom intervencijom.

Studija je imala neka ograničenja. Naime, podaci o prehrani majki prikupljeni su retrospektivno, nekoliko godina nakon njihove trudnoće i iskustva s dojenjem. Bilo bi idealno mjeriti njihov unos prije i tijekom stvarne trudnoće i razdoblja dojenja, naglasila je Fowler.

- Također, većina slučajeva autizma obrađenih u ovoj studiji, njih 87 posto, bili su muškarci. Važno je proučiti te iste odnose u puno većoj populaciji proučavanja, s većim brojem ženskih i muških potomaka, te s više prikupljenih informacija o dodatnim čimbenicima rizika majki koji su mogli utjecati na rizik od djece razvoj autizma. No valja napomenuti da je od 2010. godine objavljen niz izvješća o povećanim zdravstvenim rizicima među potomcima žena koje su pile dijetalne gazirane napitke tijekom trudnoće - rekla je Fowler.

Ovi zdravstveni rizici uključuju povećani rizik od rađanja nedonoščadi, kao i povećan rizik od prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti od dojenačke dobi do kasnijeg djetinjstva.

- Nedavna studija pokazala je da su vodeći zaslađivači koji se koriste u dijetalnim pićima pronađeni u amnionskoj tekućini koja okružuje dijete u maternici i u krvi u djetetovoj pupkovini. Ovo dokazuje da kada žena pije ove dijetalne zaslađivače, oni ulaze u samu maternicu i tekućinu u kojoj dijete pluta. Oni čak mogu postati više koncentrirani tamo nego u majčinoj krvi - napomenula je Fowler.

Stope autizma s druge strane Atlantika naglo su porasle u posljednja tri desetljeća, krećući se od 1 na 10.000 do današnjih 1 na 36, pri čemu se dječacima dijagnosticira četiri puta više nego djevojčicama.

Dr. Robert Melillo, stručnjak za autizam koji obavlja kliničku praksu u Rockville Centru u New Yorku, nije bio uključen u studiju, ali je rekao da su njezini nalazi u skladu s njegovim vlastitim istraživanjem.

- Druga su istraživanja pokazala da strahovit porast broja autistične djece nije tek rezultat poboljšanog prepoznavanja i naprednije dijagnostike. Ta su istraživanja ukazala na čimbenike okoliša kao glavni okidač za autizam - zaključio je dr. Melillo.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti