RAZLIČITI U INVALIDITETU Studentska organizacija koja želi destigmatizirati riječ 'invaliditet'

Uvijek sam se sramila svoje invalidnosti i nikada se nisam smatrala osobom s invaliditetom. Zbog toga nisam mogla zagovarati samu sebe i često sam se borila da radim 'osnovne' stvari, rekla je Dani Hinckley, predsjednica organizacije Diversity in Disability

Diversity in Disability

 

Diversity in Disability (Različitost u invaliditetu) američka je studentska organizacija koja nastoji stvoriti sigurno i gostoljubivo okruženje za studente s invaliditetom na kampusu.

Domaćini su tjednih obrazovnih sastanaka koji zagovaraju inkluzivnost i daju studentima priliku da ispričaju svoje priče dok su okruženi sustavom podrške.

Imati sigurnosnu mrežu važno je za one koji trebaju biti saslušani, pa su tjedni sastanci i društvena događanja važni iz tog razloga. Misija im je kažu, pružati podršku, kao i otvoriti um javnosti o invaliditetu. Također žele destigmatizirati 'invaliditet', riječ koja se obično koristi s negativnom konotacijom.

Prošli je tjedan grupa bila domaćin sladolednog druženja kojem su članovi i pridošlice mogli prisustvovati dok su uživali u Jilbertovom sladoledu. Studenti su se sastali u Hedgcocku kako bi se družili i predstavili tijekom jednog od prvih sastanaka organizacije u ovom semestru.

Dani Hinckley, predsjednici Diversity in Disability, pridruživanje organizaciji pomoglo joj je da raste kao studentica i osoba. Osjeća se sigurnije u sebe i svoj invaliditet, a cilj joj je pomoći i drugima u tome.

- Uvijek sam se sramila svoje invalidnosti i nikada se nisam smatrala osobom s invaliditetom. Zbog toga nisam mogla zagovarati samu sebe i često sam se borila da radim 'osnovne' stvari - rekla je Hinckley.

- Nikada nisam otvoreno govorila o svom invaliditetu i vidjela sam ovu grupu kao siguran prostor gdje se mogu povezati s drugima. Sada sam predsjednica organizacije i cijelo vrijeme otvoreno govorim o svom invaliditetu.

Društveni događaji poput 'druženja sa sladoledom' odličan su način da se grupe upoznaju i pronađu zajednički jezik prije nego što tjedni sastanci počnu punom snagom.

- Sav naš naporan rad prošle godine definitivno se isplatio. Sladoledni društveni događaj bio je naš način da najavimo novi početak za našu grupu. Imamo mnogo toga u planu za ovu godinu i fokusirani smo na okupljanje studenata s invaliditetom kako bismo napravili razliku na kampusu - napomenula je Hinckley.

Zaista, koliko smo puta pisali kako je lijepa ‘različitost u različitosti’, misleći na sinergiju i društvenu interakciju ljudi s invaliditetom i onih bez. No isto je tako lijepa i ‘različitost u invaliditetu’ jer nas neprestano podsjeća da je invaliditet stvar percepcije i temeljno čovjeka ne određuje.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti