Brošura o pravima i oblicima potpore za studente s invaliditetom

Koordinacija pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za područje visokog obrazovanja izradila je tijekom 2022. godine brošuru o pravima i oblicima potpore za studente s invaliditetom tijekom studija, a koja je ove godine izmijenjena i dopunjena sukladno novim propisima

Student s invaliditetom, ilustracija.

 

Naime, kako su članovi navedene Koordinacije i voditelji ureda odnosno koordinatori za studente s invaliditetom na visokim učilištima te sami studenti s invaliditetom, ukazali su nam na čestu pojavu neinformiranosti budućih i sadašnjih studenata s invaliditetom na prava i potpore koje mogu ostvariti.

Brošura obuhvaća informacije o ostvarivanjima prava prilikom samo upisa na studij te naravno i prilagodbi prilikom polaganja državne mature. No kako učenici državnu maturu prijavljuju dok još pohađaju srednju školu, sve potrebne obavijesti o mogućim prilagodbama i ostvarivanjima iste nisu još do sada bile upitne. Međutim, prilikom prelaska na studij ne postoji propisani te samim time i poznati postupak ostvarivanja prava. Budući studenti s invaliditetom i prilikom pristupanja prijemnom ispitu odnosno dodatnoj provjeri znanja prilikom upisa na studij moraju imati osiguranu razumnu prilagodbu kako bi govorili o jednakim mogućnostima. Nadalje se u brošuri govori o novčanoj potpori za prijevoz, stipendijama, subvencioniranom stanovanju, prilagodbama u akademskoj sredini, vršnjačkoj potpori i osobnoj asistenciji i slično.

Brošuru možete preuzeti ovdje (.pdf) i ovdje (.docx).

 

Izvor: Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

 

Povezane vijesti