Direktori nizozemskih zaštitnih radionica oduševljeni proizvodnim programima ustanove URIHO

Nizozemske goste posebno se dojmila moderno uređena Virtualna radionica koja je opremljena sredstvima predpristupnih fondova EU

Kako je  i najavljeno , u petak 31. siječnja Hrvatsku su, točnije URIHO, posjetili direktori desetak nizozemskih zaštitnih radionica. Dočekani su u URIHO-vom Radnom centru gdje su upoznati sa zanatskim zanimanjima koje obavljaju osobe s invaliditetom.

Pozdravili su ih Josip Držaić, ravnatelj ustanove URIHO i Višnja majsec Sobota, rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju. Goste je ponajviše interesiralo na koji način država subvencionira djelatnike u Radnom centru te kako se proizvodi, poput rokovnika, kutija, torba, podmetača te raznih sitnih kućanskih potrepština, plasiraju na tržište. Prema riječima socijalne radnice, Mije Glasnović,  svi proizvodi Radnog centra moći će se uskoro nabaviti putem web shopa na adresi www.shop.uriho.hr.

Ohrabrujući rezultati u zapošljavanju

Nizozemske goste posebno se dojmila moderno uređena Virtualna radionica koja je opremljena sredstvima predpristupnih fondova EU. Prema europskom modelu ovdje se polaznici educiraju za financijsko-računovodstvena, komercijalna i marketinška zanimanja dok posao pronalaze uz pomoć HZZ te suradnjom URIHO-a i mnogih privatnih i javnih tvrtki. Uspješnost zapošljavanja osoba s invaliditetom, koji su prošli ovakvu edukaciju, iznad je 65 posto što je ohrabrujući rezultat za OSI populaciju koja na tržištu rada teško pronalazi posao.Direktori nizozemskih zaštitnih radionica u pogonima ustanove URIHO
Jedna od tema razgovora vodstva ustanove i direktora nizozemskih zaštitnih radionica bilo je i kako osigurati dovoljan obim posla za zaštitne radionice te na koji su način uređeni propisi koji se tiču profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja OS . Izmijenjena su iskustva u nabavci repromaterijala i plasmana proizvoda te potpori države i donošenju pravednih zakona kojima bi se olakšalo poslovanje ovakvih pravnih subjekata.

Odgovorno poslovanje

Nizozemski gosti prenijeli  su nam svoja iskustva prema kojima pojedine poslove sklapaju direknom pogodbom, a svoje su usluge dodatno proširili   na održavanje javnih površina, uslužne djelatnosti,  drvnu industriju te mnoge druge. Pojam socijalnog poduzetništva i društveno odgovornog poslovanja u razvijenim je državama mnogo osvješteniji nego kod nas, poručili su nam.
Nizozemski direktori upoznati su i s URIHO-vim proizvodnim pogonima - konfekcijom, kožnom galanterijom, keramikom, metalom i ortopedijom - te im je prezentirano kojim se još djelatnostima ustanova  bavi. Cjelokupni obilazak završen je poslovnim ručkom kojem su se nazočili i predstavnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava, točnije dr. Lidija Hrastić Novak, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić te predstavnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna i Marinka Bakula Anđelić.

Ana Gospočić