MISS ELISSA Školska pomoćnica s Down sindromom koju učenici naprosto obožavaju

Kada vide moju Liss u školskom uredu gdje dolaze upisati svoje mališane, roditelji u pravilu budu ugodno iznenađeni. Ako već imaju dijete s razvojnim teškoćama, mogu vidjeti što mogu postići, zapravo shvatiti da njihova djeca nisu ograničena invaliditetom, kaže njezina mama Dee Flannery

Miss Elissa

 

Učenici je od milja zovu Miss Elissa i sa svojih dvadeset godina radnog staža jedna je od najdugovječnijih članica pomoćnog osoblja osnovne škole Buddina State Primary School.

Elissa Flannery nedavno je zakoračila u peto desetljeće života koji je nije uvijek mazio. Ona je žena s Downovim sindromom i još se od ranog djetinjstva suočavala s predrasudama i zločestim prognozama da će vječno biti na teret obitelji i društvu. Plašila se toga i njezina majka Dee Flannery, ne zbog toga što je sumnjala u potencijal svoje kćerke, nego se bojala barijera u glavama onih ljudi koji u Miss Elissi nisu vidjeli osobu. Vidjeli su samo Down.

Danas je Miss Elissa vrijedna članica društvene zajednice, egzistencijalno osigurana, a školarci je naprosto obožavaju. Brine za stotinjak učenika kojima pomaže u raznim školskim aktivnostima, ponajprije u pisanju zadaća dok su u dnevnom boravku i u posluživanju obroka. Ona je nešto poput starije sestre učenicima, kaže njezina majka,  i uistinu im služi kao pozitivan uzor.

- Ponosna sam na dvadeset godina staža jer volim raditi s djecom, pomagati im i s njima obavljati značajne aktivnosti s njima. Gledati dok se pripremaju za nastavu pripreme dok su mali, a onda ih promatrati kako odrastaju stvarno je tako slatko – kaže Miss Elissa.

Njezina majka svjedoči da je posao njezinoj kćeri dao osjećaj svrhe. Imala je razlog ustati i istuširati se, organizirati se i izaći van. Dee Flannery vjeruje da će uspjesi njezine kćeri poslužiti kao inspiracija drugim obiteljima djece s teškoćama u razvoju.

- Kada vide moju Liss u školskom uredu gdje dolaze upisati svoje mališane, roditelji u pravilu budu ugodno iznenađeni. Ako već imaju dijete s razvojnim teškoćama, mogu vidjeti što mogu postići, zapravo shvatiti da njihova djeca nisu ograničena invaliditetom. Mislim da moja kćer donosi mnogo radosti u školu. Djeca su nevjerojatna s njom – zaključila je Dee Flannery.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti