DRAMA U TOALETU Dječak s invaliditetom grubo izvrijeđan jer je 'obavljao nuždu na neprimjerenom mjestu'

Muški je toalet bio dupkom pun, pa je Christine svog sina, koji ima ozbiljne teškoće u razvoju, odvela u ženski jer dječak nuždu ne može obavljati sam

Dječak u toaletu

 

Dječak ima petnaest godina i jedna od njegovih omiljenih aktivnosti je odlazak u kino s mamom. Ponekad, ako se prikazuje film koji posebno iščekuje, dječak od uzbuđenja ne može ni spavati.

Upravo je takav film bio na repertoaru kada je dječak ovog lipnja došao u kino Cinemark u gradiću Hazlet s majkom Christine Gallinaro. Film još nije ni počeo, a dječak je osjetio snažnu potrebu za mokrenjem. Muški je toalet bio dupkom pun, pa je Christine svog sina, koji ima ozbiljne teškoće u razvoju, odvela u ženski jer dječak nuždu ne može obavljati sam. Nisu čestito ni skinuli hlače dječaku, a na vratima se već pojavila bijesna djelatnica i grubo im rekla da napuste kino, bez odgode i bez mokrenja.

- Pokušavala sam, kao, umanjiti ovaj šok na njega i šapnuti joj 'On je dijete s invaliditetom', ali ona se na to uopće nije obazirala, nije imala ni trunke suosjećanja. Ostala je pri svome i nastavila galamiti da ju nije briga je li on odrastao čovjek ili dječak, bitno je samo da ne bi trebao biti u ženskom toaletu - svjedoči mama Gallinaro.

Pozvana je policija, a Gallinaro i njezin sin ispraćeni su van. Policajcima je pokušala objasniti kako u kinu nema toaleta namijenjenog osobama s invaliditetom, no uzalud. Grubo su istjerani, kao da su počinili nepojmljivi zločin.

Gallinaro je odlučila podići tužbu protiv kina zbog diskriminacije njezina sina. Kaže kako i danas pati od osjećaja poniženja i povrede temeljnog ljudskog dostojanstva. Nada se da će tužba podići svijest djelatnika svih američkih kina o posebnim potrebama mališana koji imaju neka tjelesna ili intelektualna ograničenja kako i druga djeca s teškoćama u razvoju ne bi doživjela slično iskustvo.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti