STRAVA U ŠKOLI Dijete s invaliditetom nakon 'stručnog' zlostavljanja dobilo posttraumatski stresni poremećaj

Koliko je ovo dijete bilo opasno po okolinu, navest ćemo tek par 'incidenata' zbog kojih je višestruko dobivala batine, bila vezana i izolirana. Bezobraznica jedna, u nekoliko je navrata odbila nositi zaštitnu masku u društvu svojih vršnjaka. A jednom tijekom nastave nije poslušala učiteljicu i bacila je žvakaću gumu u košaru

Zlostavljano dijete

 

Priča je to od koje trnci plaze niz kičmu i dlanovi se znoje.

Ovih je dana, naime, u javnost plasirana vijest da je sedmogodišnje dijete s teškoćama u razvoju sustavno bilo zlostavljano od strane nastavnog osoblja u jednom školskom okrugu u Washingtonu.

Stručno i metodično: kako bi 'umirili' dijete, osoblje mu je obično vezalo ruke ljepljivom trakom i izoliralo u skučenoj sobici. Netko bi rekao da su takve metode primjerenije Abu Ghraibu, gdje su američki vojnici i obavještajci mučili navodne iračke pobunjenike, negoli jednoj školi.

Da stvar bude gora, svi su u školskom odboru znali kakvoj je torturi dijete izloženo, no na to su reagirali šutnjom, bolje rečeno prešutno odobravali.

Dijete odgajaju majka i baka, obje su gluhe osobe, i bilo im je teško istražiti što se sve u školi iz pakla događa. Nešto je zlo i naopako, bilo im je jasno, dijete se iz škole vraćalo istraumatizirano i skvrčeno u uglu sobe poput fetusa.

Stoga su tražile da jedna od njih bude prisutna na nastavi kako bi se uvjerile da dijete uživa prikladan tretman u skladu s vrstom invaliditeta. Naravno, njihov je zahtjev školski odbor glatko odbio. Zaboga, pa nemaju oni novca na bacanje da bi ga trošili na tumača znakovnog jezika!

Potom su majka i baka odveli dijete na liječnički pregled gdje mu je dijagnosticiran posttraumatski stresni poremećaj. Obitelj je zatražila da ostane anonimna kako bi zaštitila privatnost svog djeteta, no zato je njihova odvjetnica Whitney Hill bila više no glasna kada je podnijela tužbu protiv školskog odbora.

Zlostavljanje djece s teškoćama u razvoju u američkim školama nije neka rijetkost, takvi slučajevi u tamošnjim su medijima često 'servisna vijest', no ova je priča zgrozila i najtvrdokornija novinarska pera.

Vrlo opasna praksa, navodi se u tužbi, obuzdavanja koja je korištena na učenici bila je 'toliko česta i teška da je često rezultirala tjelesnim ozljedama i neopisivim psihičkim tegobama. U Washingtonu, uzgred, školsko osoblje smije obuzdati i izolirati učenike samo ako njihovo ponašanje predstavlja neposrednu opasnost za sebe i druge.

Koliko je ovo dijete bilo opasno po okolinu, navest ćemo tek par 'incidenata' zbog kojih je višestruko dobivala batine, bila vezana i izolirana. Bezobraznica jedna, u nekoliko je navrata odbila nositi zaštitnu masku u društvu svojih vršnjaka. A jednom tijekom nastave nije poslušala učiteljicu i bacila je žvakaću gumu u košaru. Kada su je oni grmalji od zaštitara oborili na tlo kako bi je vezali, pri toj je intervenciji stradala i učiteljica.

Mediji s nestrpljenjem iščekuju početak suđenja i kaznu koju će dobiti ti nasilnici skriveni iza titule 'nastavno osoblje'. Šteta je samo što je suđenje zakazano u Washingtonu. Trebalo bi im se suditi u Nürnbergu, gdje se pravda dijelila nacističkim zločincima.

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti