21. OŽUJKA Svjetski dan osoba sa sindromom Down pod motom 'Ovdje smo, uključite nas!'

Ove godine su iz Hrvatske zajednice za Down sindrom pozvali da razmislite o svom svakodnevnom životu i o životu osoba sa sindromom Down te osvijestite važnost inkluzije

Dijete s Down sindromom, ilustracija.

 

Svjetski dan osoba sa sindromom Down (World Down Syndrome Day - WDSD), 21. ožujka, je svjetski dan svijesti o potrebama i mogućnostima uključivanja osoba sa sindromom Down u društvo koji Ujedinjeni narodi službeno obilježavaju od 2012. godine. Kao datum Svjetskog dana osoba sa sindromom Down odabran je 21. dan 3. mjeseca u godini da označi jedinstvenost triplikacije (trisomije) 21. kromosoma koja uzrokuje ovaj sindrom.

Ove godine su iz Hrvatske zajednice za Down sindrom pozvali da razmislite o svom svakodnevnom životu i o životu osoba sa sindromom Down te osvijestite važnost inkluzije i zapitate se jeste li i jesu li oni uključeni? Imate li iste mogućnosti i imaju li oni iste mogućnosti kao i drugi? Suočavate li se s preprekama i suočavaju li se oni s preprekama?  Sudjelujete li u inkluzivnim aktivnostima, sudjeluju li i oni u inkluzivnim aktivnostima? Odvijaju li se vaše aktivnosti na marginama društva i odvijaju li se njihove aktivnosti na marginama društva ili u zajednici s drugima?

- Danas je dan posvećen razumijevanju značaja inkluzije za osobe sa sindromom Down i osvješćivanju naših predrasuda o njima i stavova koji onemogućuju njihovo uključivanje u društvo. Ne morate pregledavati literaturu ili otvarati knjige da biste naučili što znači inkluzija. Samo trebate čuti i slušati osobe sa sindromom Down kako biste razumjeli duh inkluzije - poručili su iz Hrvatske zajednice za Down sindrom.

Za njih inkluzija znači imati mjesto u timu, raditi s kolegama, biti dio svijeta odraslih, obavljati svoje dužnosti, raditi i biti dio uspješnog tima na poslu, igrati se zajedno s vršnjacima koji ih bezuvjetno prihvaćaju, zajedničko učenje u učionici i izvan nje, prepoznavanje i vjerovanje u njihove sposobnosti i osiguranje prilika da se dokažu, biti dobro uključen, poštovan, potreban, cijenjen i ravnopravan dio zajednice, dijeliti s javnošću užitak i bogatstvo zajedničkog djelovanja; plesati i natjecati se kao i drugi plesači, zajedno uživati u sportu, skijati s prijateljima, moći se zabavljati gdje god žele. Da se njihov glas čuje u svim pitanjima koja se tiču njihovog života i interesa i da imaju pravo glasa o svim važnim pitanjima u društvu i sudjelovanje u svim obiteljskim aktivnostima.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba sa sindromom Down i predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac uputila je poruku podrške svim osobama sa sindromom Down, njihovim obiteljima i udrugama koje se bave ovim sindromom.

- Upućujem najiskreniju podršku svim osobama koje svojim nesebičnim radom i trudom žele upoznati javnost i upozoriti na ovaj poremećaj te potaknuti na veće poštivanje prava ljudi sa sindromom Down, a obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želi se dati poticaj za veće razumijevanje i poboljšanje njihovoga položaja u društvu. Jer osobama s Down sindromom cijeli je život potrebna naša pomoć i pažnja, a isto tako treba pomoći i njihovim obiteljima te ih ojačati da ustraju na svom životnom putu u svom nesebičnom trudu s djecom koja imaju sindrom Down. Stoga, svima vama koji svaki dan živite sa sindromom Down te vama koji radite na osvješćivanju zajednice i koji se svaki dan borite kako biste olakšali život svojih bližnjih, želimo puno sreće u daljnjem radu, a roditeljima poručujemo da nisu sami. Ova posebna djeca, kroz svoj život, obogaćuju i oplemenjuju živote svih nas - poručila je predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, Renata Sabljar-Dračevac.

U Hrvatskoj živi 1876 osoba sa sindromom Down (HZJZ podaci iz Registra osoba s invaliditetom na dan 15. ožujka 2022.). Godišnje se u Republici hrvatskoj rodi oko 50 djece sa sindromom Down. Najstarija osoba sa sindromom Down starija je od 85 godina. Od 2007. djeca sa sindromom Down uključena su u redovni obrazovni sustav uz pomoćnika u nastavi. Oko 150 osoba sa sindromom Down je uključeno u redovni obrazovni sustav uz pomoćnika u nastavi od 2007. godine do danas. Iz godine u godinu povećava se i broj osoba sa sindromom Down koje završavaju redovne srednje strukovne škole (trogodišnje i četverogodišnje) i stječu mogućnost zapošljavanja na otvorenom tržištu rada. Nove su mogućnosti i za osobe sa sindromom Down koje imaju veće potrebe kroz organizirane boravke i edukacije u udrugama i ustanovama Republike Hrvatske.

 

Anita Blažinović