PRISTUPAČNI GOOGLE Nove tehnologije u službi osoba s invaliditetom

Na svojoj godišnjoj konferenciji za razvojne programere održanoj prošlog tjedna tvrtka je otkrila nekoliko inicijativa za pristupačnost osobama s invaliditetom

 

Tehnološki div Google radi na nekoliko projekata osmišljenih za poboljšanje svakodnevnog života osoba s različitim oblicima invaliditeta.

Na svojoj godišnjoj konferenciji za razvojne programere održanoj prošlog tjedna, tvrtka je otkrila nekoliko inicijativa za pristupačnost.

Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai pokazao je kako će nova značajka Live Caption na Android telefonima transkribirati bilo koji zvuk ili videozapis - bez obzira na podrijetlo - u stvarnom vremenu i omogućiti korisnicima koji ne govore da odgovore pisanjem.

Pichai je rekao da tvrtka nastoji dodatno proširiti tu mogučnost kroz projekt pod nazivom Live Relay, koji ima za cilj pomoći osobama koje su gluhe ili nagluhe da lakše telefoniraju.

Isto tako, projekt pod nazivom Euphonia pokušat će pomoći osobama s oštećenjem govora uvježbavajući računala da dešifriraju njihove riječi i transkribiraju ih. S druge strane, piše Disability Scoop, projektom Diva želi se omogućiti osobama koje su neverbalne da koriste Google Assistant, sustav koji se obično aktivira glasom.

- Graditi za svakoga također znači osigurati da svatko može pristupiti našim proizvodima - rekao je Pichai na konferenciji.

- Vjerujemo da nam tehnologija može pomoći da budemo inkluzivniji, a umjetna inteligencija pruža nove alate za dramatično poboljšanje iskustva za osobe s invaliditetom.

Lorenzo Caggioni, Googleov softverski inženjer i programer projekta Diva, rekao je da ga je inspirirao njegov brat s Down sindromom koji ima urođene katarakte. On voli glazbu i filmove, ali se oslanja na druge da pritisnu start ili stop umjesto njega.

- Kako su se počele pojavljivati nove glasovne tehnologije, one su također došle s različitim izazovima koji su od njega zahtijevali da koristi glas ili zaslon osjetljiv na dodir - kaže Caggioni.

- Tada sam odlučio pronaći način da moj brat kontrolira pristup svojoj glazbi i filmovima na glasovnim uređajima bez ikakve pomoći. To je bio način da mu dam nešto neovisnosti i autonomije.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti