NZJZ SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE Projekt 'Sve o šećernoj bolesti - znanjem do zdravlja'

Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, ustvrdila je kako rastući trend usvajanja nezdravih životnih navika povećava rizik razvoja šećerne bolesti

Žena si daje inzulin, ilustracija.

 

Nastavni Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s Institutom perspektiva ekonomije Mediterana provodi projekt 'Sve o šećernoj bolesti - znanjem do zdravlja', razvijen u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. Europskog socijalnog fonda.

Projekt je usmjeren na promicanje zdravih navika te povećanje znanja i svijesti djece, roditelja, nastavnika i odgajatelja o važnosti prevencije šećerne bolesti putem organiziranih edukativnih radionica i izrađenih edukativno-informativnih publikacija. Ukupna vrijednost projekta, čija je provedba započela u rujnu 2020., a završetak predviđen u ožujku 2022., iznosi 495.428,44 kuna, od čega je iznos bespovratnih sredstava 100 posto. Udio EU sufinanciranja iznosi 85 posto, a nacionalnog 15 posto.

Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, ustvrdila je kako rastući trend usvajanja nezdravih životnih navika povećava rizik razvoja šećerne bolesti, te je istaknula kako Zavod ovim projektom želi ukazati na važnost podizanja znanja i svijesti o važnosti prevencije ove bolesti kod predškolske i školske djece, kako bi se već u toj dobi oblikovao i usvojio zdravi način života i tako prevenirao njezin nastanak. Nadalje, istaknula je kako je važnost projekta prepoznao i Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije te pruža sustavnu podršku u njegovoj provedbi.

Naglasila je kako je, s ciljem podizanja razine znanja i osviještenosti o rizicima obolijevanja od šećerne bolesti, projekt predvidio brojne aktivnosti usmjerene na djecu predškolske i školske dobi, roditelje, nastavnike i odgajatelje u slabije razvijenim, potpomognutim područjima i otocima Splitsko-dalmatinske županije. Predviđene projektne aktivnosti podrazumijevaju provedbu edukativnih radionica u 12 osnovnih škola i dječjih vrtića na području Županije, ali i izradu edukativno-informativnih publikacija sa savjetima za zdravu prehranu, redovitu tjelovježbu i praćenje zdravstvenog stanja.

Na samom kraju istaknula je kako u ovim izazovnim okolnostima uzrokovanim covid-19 pandemijom ne treba zanemariti kronične nezarazne bolesti poput šećerne bolesti i sve opasnosti koje one predstavljaju za ljudsko zdravlje. Zaključila je kako upravo ovaj projekt i predviđene projektne aktivnosti doprinose podizanju znanja i svijesti o važnosti prevencije šećerne bolesti, a time i do unapređenja ukupnog zdravlja stanovništva.

 

Izvor: Nastavni Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti