ULICA SEZAM Lutka Julia dobila obitelj u mjesecu prihvaćanja autizma

Naš je cilj povećati razumijevanje, povećati svijest, povećati empatiju. I pomažući drugima da razumiju i pomažući autističnoj djeci da se osjećaju manje usamljeno, Julia mijenja svijet, kaže Sherrie Westin

 

Sesame Street (Ulica Sezam, op. a.) proširuje priču lutke Julije, koja ima poremećaj iz spektra autizma, kao dio mjeseca prihvaćanja autizma u travnju ove godine. Kao dio inicijative, gledatelji će prvi put upoznati njezinu obitelj - uključujući njezine roditelje, starijeg brata i psa.

- Oduševljeni smo proširenjem Julijinog svijeta s njezinim roditeljima, velikim bratom i njezinim divnim psom Rose, u našim novim resursima - rekla je Sherrie Westin, predsjednica globalnog utjecaja i filantropije Sesame Workshopa.

- Djeca s autizmom često se suočavaju s jedinstvenim izazovima, kao i njihovi roditelji i braća i sestre. No svaka se obitelj suočava s nekim izazovima, zbog čega se usredotočujemo na ono što je zajedničko svim obiteljima. U obitelji svatko ima različite uloge, izazove i snage, i svi mogu učiti jedni od drugih.

Kroz Juliju, djeca uče da, iako neka djeca s autizmom mogu govoriti, verbalna im komunikacija može biti izazovna, što rezultira pojedinačnim riječima, a ponekad i upotrebom komunikacijske ploče. Emisija je istaknula druge karakteristike autizma, kao što su stereotipije, te kako poštivati ​​granice nekoga tko preferira minimalni fizički dodir. Novi videozapisi i materijali dostupni su na engleskom i španjolskom jeziku.

- Reakcije na Juliju i našu inicijativu 'Vidi nevjerojatno u svoj djeci' su fantastične - kaže Westin.

- Naš je cilj povećati razumijevanje, povećati svijest, povećati empatiju. I pomažući drugima da razumiju i pomažući autističnoj djeci da se osjećaju manje usamljeno, Julia mijenja svijet.

HBO i PBS KIDS će 8. travnja premijerno prikazati epizodu Sesame Streeta s Julijom u fokusu. Julijini prijatelji, Elmo, Abby Cadabby i Alan, igraju se 'frizerskog salona' s Julijom kako bi joj pomogli da se bolje nosi s predstojećim šišanjem. Prema Sesame Streetu, ovaj je segment nastao kao reakcija na obitelji koje su tražile načine za rješavanje uobičajenih izazova s kojima se susreću djeca s autizmom.

Osim uvođenja novih likova i resursa u svrhu daljnjeg razvoja priče o autizmu, Sesame Workshop proširuje svoju inicijativu tako što se udružuje s knjižarama Barnes & Noble. Naime, lanac knjižara će 6. travnja održati čitanje priče 'Family Forever' (Obitelj zauvijek, op.a.) i prateće aktivnosti na više od 600 lokacija. Digitalna priča iz 2018. bit će objavljena u izdanju Random Housea.

Kako piše portal The Mighty, Sesame Workshop također će sudjelovati na Simpoziju svjetskog dana svijesti o autizmu u Japanu, pridruživši se svjetlosnoj ceremoniji u Tokyo Toweru.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti