Istraživanje: Transfuzija 'mlade krvi' može poboljšati intelektualne sposobnosti

"Naši podaci pokazuju da ubrizgavanje 'mlade krvi' sprečava starenje na molekularnoj, strukturnoj, funkcionalnoj i kognitivnoj razini hipokampusa", kaže se u studiji


Premda ispitivanje još uvijek nije obavljeno na ljudima, ovo bi mogla biti ohrabrujuća vijest za osobe s intelektualnim teškoćama. Naime, tretman transfuzijom krvi mladih miševa ima osnažujući učinak na mozak onih starijih, pokazuje studija provedena na sveučilištima Harvard i Stanford o kojoj u ponedjeljak piše list Le Monde.

Ekipa znanstvenika usporedila je učinak ponovljenih transfuzija (osam u 24 dana) plazme mladih miševa, starih do tri mjeseca i plazme onih od 18 mjeseci na populaciju miševa starijih od 18 mjeseci. Prosječno trajanje života miševa iznosi dvije godine.

"Ima sigurno nešto posebno u krvi mladih miševa što omogućuje poboljšanje brojnih aspekata kod starenja", komentirao je prvi potpisnik članka Saul Villeda sa Stanforda u časopisu Nature Medicine.

"Mislim da je opravdano da se istraživanje sada proširi i na ljude".

Po prvim rezultatima, transfuzija krvi mladih miševa poboljšava kognitivne sposobnosti kod starijih, u smislu boljeg pamćenja i učenja, pojašnjava Nature Medicine.

Znanstvenici su također zamijetili da je došlo do promjena u strukturi mozga miševa, s povećanjem broja mjesta na kojima neuroni stvaraju spojeve. "Naši podaci pokazuju da ubrizgavanje 'mlade krvi' sprečava starenje na molekularnoj, strukturnoj, funkcionalnoj i kognitivnoj razini hipokampusa", kaže se u studiji. Hipokampus je dio mozga posebno osjetljiv na starenje a koji igra središnju ulogu u pamćenju.

Villeda je kazao da prije eksperimenata na ljudima treba riješiti brojne nepoznanice, primjerice doze koje treba primijeniti odnosno moguće rizike tog tretmana, koji neki već sad nazivaju kurom pomlađivanja.

In-Portal / Hina

 

Povezane vijesti