Hripavac se širi, evo što morate znati

Hripavac je izuzetno zarazna bolest te se prenosi kapljično, uglavnom putem respiratornih sekreta zaražene osobe tijekom kašljanja ili kihanja. Kapljice koje sadrže bakterije mogu biti udahnute od strane osoba u blizini

Žena kašlje, ilustracija.

 

Mikroorganizam koji uzrokuje hripavac jest Bordetella pertussis koji je prvi put izoliran 1906. godine. To je mala, nepokretna bakterija koja ima složenu vanjsku membranu s brojnim antigenima (tzv. čimbenicima virulencije), a koji sudjeluju u razvoju bolesti i izazivanju odgovora imunosnog sustava. Sama bakterija proizvodi nekoliko toksina koji igraju važnu ulogu u pojavi simptoma. Glavni patofiziološki čimbenik je tako pertusisni toksin (PT) koji uzrokuje štetu stanicama dišnog sustava s trepetljikama te samim time sudjeluje u simptomima kašlja i poremećaju dišnih putova. Valja napomenuti kako je Bordetella osjetljiva na vanjske uvjete poput sušenja i ultraljubičastog zračenja, što je čini ranjivom izvan tijela domaćina.

Hripavac je izuzetno zarazna bolest te se prenosi kapljično, uglavnom putem respiratornih sekreta zaražene osobe tijekom kašljanja ili kihanja. Kapljice koje sadrže bakterije biti udahnute od strane osoba u blizini.

Hripavac se obično prezentira putem tri stadija bolesti: kataralni stadij, paroksizmalni stadij i rekonvalescentni stadij.

Karakterizira ga postupan razvoj simptoma koji prolaze kroz nekoliko stadija, a njihovo razumijevanje ključno je za dijagnozu i liječenje bolesti, kao i za prepoznavanje ozbiljnosti same infekcije.

Nakon razdoblja inkubacije od 7-10 dana, bolest obično započinje pojavom simptoma koji nalikuju običnoj prehladi, stoga se mogu lako zamijeniti simptomima drugih respiratornih bolesti.

Navedeno uključuje curenje nosa, kihanje, blagu temperaturu i suhi kašalj, što je razlog zbog čega se ovaj stadij naziva još i kataralni stadij bolesti. Potonje spomenuti kašalj obično postaje ozbiljniji kroz tjedan do dva trajanja infekcije.

Tijekom drugog stadija bolesti, simptomi postaju ozbiljniji i patognomonični, tj. karakterističniji upravo za hripavac. Najvažniji simptom u ovom stadiju je paroksizmalni kašalj, zbog čega se ovaj stadij bolesti naziva paroksizmalnim stadijem. To je iznenadni, snažan kašalj koji se javlja serijski te može biti praćen gušenjem i poteškoćama s disanjem. Valja napomenuti kako kašalj može biti tako intenzivan da izaziva povraćanje ili bol u prsima, a lučenje guste i ljepljive sluzi dodatno otežava disanje, stoga ga u principu smatramo alarmantnim znakom infekcije. Sami napadaji kašlja obično su najizraženiji noću i mogu trajati nekoliko tjedana.

Treći stadij, poznat i kao rekonvalescentni stadij, označava postupno poboljšanje stanja nakon paroksizmalnog stadija. Napadi kašlja postaju manje učestali i manje intenzivni, a čitav proces oporavka može trajati nekoliko tjedana (u nekim slučajevima i mjeseci) prije nego što se osoba u potpunosti oporavi.

Broj slučajeva zaraze hripavcem svakim danom raste, a najviše oboljevaju djeca predškolske i školske dobi. Dojenčad je najugroženija za razvitak težih oblika bolesti i može doći do upale pluća i upale mozga.

Djecu treba zaštititi cjepivom, a kod odraslih je teže jer zaštita cjepivom drži 5-15 godina, kako kod koga, a ni preboljenje nije garancija da ga nećete pokupiti.

Procjepljenost je relativno loša, a preporuka je svakako da se cijepe i trudnice.

Testiranje na hripavac (pertusis) provodi se svaki radni dan od 8 do 09:30 sati.

Za uzimanje uzoraka krvi na serološke pretrage na hripavac (pertusis) potrebno je naručiti se na broj telefona 01/486-3236 radnim danom od 11 do 14 sati ili na ambulanta@hzjz.hr.

Uzimanje uzoraka za testiranje na covid-19 i hripavac te opcionalno i ostale respiratorne viruse, provodi se u montažnom objektu koji se nalazi na travnatoj površini ispred Rockefellerove 12, Zagreb.

Po dolasku javite se osoblju ispred montažnog objekta na prethodno navedenoj lokaciji i, naravno, potrebna vam je uputnica vašeg liječnika.

 

In Portal

 

Povezane vijesti