Whippleova bolest je vrlo rijetka zarazna bolest crijeva čije posljedice mogu biti fatalne

Klinički se bolest očituje artralgijama, proljevom, abdominalnim bolovima i gubitkom tjelesne mase. Whippleova bolest primarno zahvaća tanko crijevo, no istodobno mogu biti zahvaćeni i drugi organski sustavi

Trbuhobolja, ilustracija.

 

Whippleova bolest je rijetko stanje koje uglavnom zahvaća tanko crijevo i sprečava ga da dopušta hranjivim tvarima da prođu u ostatak tijela. To se zove malapsorpcija.

Bolest je uzrokovana infekcijom bakterijom Tropheryma whipplei. Poremećaj uglavnom pogađa bijelce srednjih godina, bolest je rijetka, a faktori rizika nisu poznati.

Simptomi najčešće počinju polako. Bol u zglobovima je najčešći rani simptom. Simptomi gastrointestinalne infekcije često se javljaju nekoliko godina kasnije.

Ostali simptomi mogu biti: bolovi u trbuhu, proljev, vrućica, tamnjenje kože na dijelovima tijela izloženim svjetlosti, bol u zglobovima - gležnjevima, koljenima, laktovima, prstima – ili u drugim područjima, gubitak pamćenja, mentalne promjene, gubitak težine.

Liječenje Whippleove bolesti uključuje terapiju antibioticima, bilo pojedinačno ili u kombinaciji, koja uništava bakteriju koja uzrokuje infekciju.

Liječenje je dugotrajno, općenito u trajanju od godinu ili dvije, dok se potpuno ne iskorijeni bakterija. Ipak, olakšanje simptoma obično dolazi puno brže, često unutar prvog tjedna. Većina osoba, bez komplikacija mozga ili živčanog sustava, oporavlja se u potpunosti nakon terapije.

Prilikom odabira antibiotika, liječnici se najčešće odlučuju za one koji ne suzbijaju samo infekciju u probavnom sustavu, već uništavaju i bakterije koje mogu zahvatiti mozak i središnji živčani sustav.

Zbog dugotrajne upotrebe antibiotika, liječnik mora pratiti stanje i otpornost na lijekove.

Ako se ne liječi, ova bolest u najgorem slučaju može dovesti do smrti pacijenta. Oboljeli uglavnom pate od nelagode u probavnom sustavu i želucu. To često dovodi do masne stolice i bolova u trbuhu.

Bolest može dovesti i do zatajenja srca, što može dovesti do smrti. Mogu se javiti i simptomi demencije, čime se značajno smanjuje kvaliteta života pacijenta.

 

In Portal