S 'Punim plućima' i osmijehom na licu proširimo svijest o plućnoj hipertenziji

U sklopu projekta izdan je i priručnik 'Vodič za život s PAH-om', a uz promociju priručnika udruga je organizirala šest javnih događaja na različitim lokacijama u Republici Hrvatskoj. Riječ je o gradovima i mjestima nižeg indeksa razvijenosti

Prizor s događaja u sklopu projekta.

 

Plućna hipertenzija složena je, rijetka i progresivna bolest o kojoj javnost malo zna. Prema zadnjem popisu iz 2019. godine, u Hrvatskoj ima tek nešto više od 200 oboljelih osoba, no pretpostavka je da ih barem toliko živi s bolešću ne znajući da je imaju.

Kroz projekt 'Punim plućima' o tom problemu progovara Udruga 'Plava krila' kojoj je cilj proširiti svijest o PAH-u kroz niz promotivnih aktivnosti.

U sklopu projekta izdan je i priručnik 'Vodič za život s PAH-om', a uz promociju priručnika udruga je organizirala šest javnih događaja na različitim lokacijama u Republici Hrvatskoj. Riječ je o gradovima i mjestima nižeg indeksa razvijenosti. Upravo na tim događajima sudionici su dobili informaciju o PAH-u, uključeni su i učenici viših razreda lokalnih osnovnih škola u kojima je održano predavanje o važnosti bavljenja sportom, zdravom načinu života i prehrani, a ono što se djeci najviše svidjelo - i sami su sudjelovali u aktivnostima.

Pod stručnim vodstvom Udruge ARGO, Tomislav Smrček i svjetski poznati veslač Nikica Ljubek s djecom su iz Bjelovara, Đakova, Siska, Vukovara, Karlovca i Obrovca kroz projektne aktivnosti i promociju u osnovnim školama razgovarali o bolesti, ali i o sportu kao preduvjetu za zdrav život. Djeca i nastavnici u svojim školama pogledali su film 'Zlatno runo - Argonauti s ribnjaka' koji priča o veslanju, o ustrajnosti, motivaciji, uz poruku da, ako si uporan i baviš se nekim sportom, ništa nije nemoguće.

U čamcima na rijeci ili jezeru svoje veslačke sposobnosti okušali su osnovnoškolci. Komunicirati s djecom i skrenuti im pozornost na osobe koje boluju od rijetkih bolesti, a uz to ih motivirati da se uključe u aktivnosti, danas je pravi izazov. No u projektu 'Punim plućima' na sav se glas pričalo, smijalo, veselilo, upijalo znanje i slušalo iskustvo.

Ciljne su skupine projekta, uz djecu, opća javnost, odnosno građani te nedijagnosticirani oboljeli i članovi njihovih obitelji.

Projekt 'Punim Plućima' sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda s 85 posto, a Državni proračun Republike Hrvatske s 15 posto sredstava.

Po završetku projekta održana je i završna konferencija u Bjelovaru na Međunarodni dan djece.

Lenta projekta.

 

In Portal

 

Povezane vijesti