PLUĆNA HIPERTENZIJA Udruga Plava krila podiže svijest o rijetkoj bolesti plućne cirkulacije

Plućna hipertenzija ne bira, pogađa djecu, mlade i odrasle, jedino u nešto većem postotku pogađa žene, a oboljeli, iako često izgledaju zdravo, žive zapravo s nevidljivim invaliditetom

Zajednička fotografija natjecatelja na 1. Savskom maratonu.

 

2022. godina je deseta za redom kako se Međunarodni dan plućne hipertenzije obilježava diljem svijeta, a u Hrvatskoj sedmu godinu za redom, otkako djeluje udruga 'Plava krila' koja svake godine provodi projekte obilježavanja ovog  važnog dana. Međunarodni dan plućne hipertenzije je 5. svibanj.

Kroz čitav mjesec svibanj nastoje raznim aktivnostima podizati svijest o ovoj rijetkoj bolesti plućne cirkulacije, više nego inače. Uz internetsku kapanju na njihovim stranicama sudjelovali su na 1. Savskom maratonu u Zagrebu održanom 14. svibnja. Ranom zorom, prije 6 sati okupili su se na savskom nasipu oni najsnažniji trkači - njima se ne spava, adrenalin ih je digao iz kreveta i nije im problem istrčati 42 kilometra. Mnogi od navedenih nisu iz Zagreba, a time čitava priča dobiva na težini jer tko zna kada su oni ustali da bi u 6 sati ujutro bili na startu. Na maratonu je sudjelovalo oko 60 trkača.

- Majice s natpisom 'Ostani bez daha za PH' poslale su poruku jer maratonci su ostali bez daha za vrijeme utrke onako kako oboljeli od plućne hipertenzije ostaju prilikom najmanjih napora, pa i dok miruju.

Spomenimo da u Hrvatskoj oko 450 osoba boluje od ove rijetke bolesti i da unatoč našim nastojanjima da se svijest o plućnoj hipertenziji podigne na višu razinu, i dalje imamo slučajeva kad bolesnici izgube tjedne i mjesece u potrazi za pravom dijagnozom. Ključno je što prije otkriti bolest i početi s liječenjem, jer iako nije izlječiva, bolest se može terapijama koje su dostupne u našoj zemlji držati donekle pod kontrolom, a uzimanje terapije na vrijeme produžit će živote oboljelih i, što je vrlo važno, poboljšati kvalitetu života te umanjiti naše svakodnevne tegobe.

Plućna hipertenzija ne bira, pogađa djecu, mlade i odrasle, jedino u nešto većem postotku pogađa žene, a oboljeli iako često izgledaju zdravo, žive zapravo s nevidljivim invaliditetom.

Obilježavanju dana plućne hipertenzije i ove godine odazvao se Grad Zagreb, obasjavši Meštrovićev paviljon u našoj plavo/ljubičastoj boji. Svima zahvaljujemo na odazivu i podršci, jer to nam je izuzetno bitno, zajedno smo jači, kako i glasi naš ovogodišnji slogan - kazali su iz Udruge Plava krila.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti