Doktorica baka i mali podsjetnik na narodnu medicinu koju ponekad vrijedi iskušati

Sigurno ste puno puta čuli svoju baku, ili ostale starije ukućane, kako pričaju o nekoj biljci koja ima ljekovita svojstva ili pak imaju ideju kako sanirati bol određenog dijela tijela. Nije to uvijek sasvim zaludu, pokušaje i sami

Zdrave namirnice, ilustracija.

 

Prva neka bude soda bikarbona koja se koristila za ublažavanje mnogih bolesti, no svakako je značajna u borbi protiv gastritisa. Pomiješa se pola male žličice sode bikarbone u čaši vode i poboljšanje bi trebalo biti u kratkom roku. Ako problemi traju duži period, preporučuje se posjetiti liječnika.

Lavanda pomaže kod reumatskih i bolova mišića. Smije se nerazrijeđeno nanositi na kožu te potiče regeneraciju kože čime se koristi za opekotine, rane, ožiljke, akne. Eterično ulje lavande još možemo iskoristiti i za inhaliranje tako da u vruću vodu dodamo par kapi ulja.

Med, osim u borbi protiv bolova, koristi se i pri kozmetičkim tretmanima u borbi protiv akni i mitesera i za piling lica. Žlica meda i jedan iscijeđeni limun pomažu protiv grlobolje, dok se protiv bolova u želucu može pomiješati žlica meda s octom i dodati u čašu vode.

Menta uklanja neugodni zadah, što je razlog zbog kojeg se koristi u žvakaćim gumama. U malim dozama posve je bezopasna, no veće doze znaju izazvati alergijske reakcije. Može se konzumirati kao čaj tako da dvije žličice sušene mente zalijete šalicom vruće vode.

Sirovi krumpir lijek je za konjunktivitis i za hemeroide. Oguljeni i dobro očišćeni krumpir nariba se, stavi u gazu i ostavi da djeluje tijekom noći.

Đumbir je dobar kao lijek protiv vrtoglavice i morske bolesti, mučnine izazvane kemoterapijom i drugim sličnim tretmanima.

Češnjak i bijeli luk, točnije njihov miris, učinkovito odbija insekte. Upravo zato ljudi koji jedu više namirnica ovoga tipa manje se žale na bolne ubode komaraca i krpelja.

Kava i zeleni čaj lijek su protiv glavobolje i astme. Kofein povećava efikasnost tableta protiv glavobolje, pa je čest sastojak svih analgetika. Kava može pomoći kao hitan lijek kod odraslih astmatičara, jer umanjuje upalu u bronhijalnim putevima. Preporučena količina su tri šalice dnevno.

Oblozi od kupusa djeluju tako da smanjuju oteklinu i upalu, a samim time i reduciraju bolove te se osoba može lakše i bolje kretati. Listove položite na bolno koljeno pa učvrstite i zavežite platnenom krpom. Ostavite da djeluje sat-dva. Oblog možete stavljati dvaput dnevno, primjerice ujutro i navečer, a možete ga ostaviti i tijekom noći.

I na kraju, ako vas snađe dosadna štucavica, uzmite punu žlicu šećera.

 

In Portal

 

Povezane vijesti