Istraživanje: Komplementarna i alternativna medicina u liječenju kroničnih bolesti

Alternativna, tradicionalna ili holistička medicina nazivi su za postupke namijenjene liječenju i očuvanju zdravlja koji većinom nisu priznati u okviru suvremene, konvencionalne medicine

 

"Pozivam vas na sudjelovanje u sociološkom istraživanju čiji je cilj ispitati korištenje komplementarne i alternativne medicine (KAM) u liječenju kroničnih bolesti. Upitnik je namijenjen kronično oboljelim osobama, starijim od 18 godina. Rezultati istraživanja bit će korišteni isključivo u znanstvene svrhe, a vaše sudjelovanje je u potpunosti anonimno. Molim vas za iskrenost, strpljenje i otvorenost", kaže sociologinja Josipa Ursić iz Splita koja provodi istraživanje na temu KAM u liječenju kroničnih bolesti.

Ako imate bilo kakvih pitanja o istraživanju možete se obratiti na e-mail jursicc@gmail.com.

Upitnik možete ispuniti na poveznici: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeUM2xSFFB-I5TNuLKEcw3vDWPlvP58b_fPzQgq1ZV5_Y63nA/viewform.

Alternativna , tradicionalna ili holistička medicina nazivi su za postupke namijenjene liječenju i očuvanju zdravlja koji većinom nisu priznati u okviru suvremene, konvencionalne medicine jer za većinu postupaka nema dovoljno znanstvenih dokaza. Suvremena medicina zdravlje definira kao stanje potpunog tjelesnog, mentalnog i socijalnog blagostanja čovjeka. Holistički pristup objašnjava zdravlje kao balans tjelesnog, mentalnog, emotivnog i duhovnog stanja čovjeka, a cilj je potaknuti procese unutar samog tijela za borbu protiv bolesti.

Najveći dio postupaka koji se primjenjuju u komplementarnoj i alternativnoj medicini podrijetlom su iz nekoliko velikih i starih medicinskih praksi. Glavni cilj konvencionalne medicine je pronaći fizički izvor problema neke bolesti i zatim ga izliječiti. Za razliku od klasične, komplementarna medicina čovjeku pristupa na drugačiji način, uvažavajući i fizičku, ali i njegovu emotivnu, psihičku, duhovnu, mentalnu stranu te uzimajući u obzir gene, čimbenike okoliša i socijalni moment.

Božica Ravlić