Obilježen Međunarodni dan radiologije pod motom 'Radiolozi i radiološki tehničari podržavaju pacijente'

Radiologija je struka koja povezuje klinička znanja sa svime što dovodi do konačne dijagnoze jer njezin zadatak i je postavljanje dijagnoze, otkrivanje ozljeda i oštećenja. Također može dati vrlo precizne informacije o tome kada je liječenje završeno

Vizual.

 

Ove srijede, 8. studenog obilježen je Međunarodni dan radiologije pod motom 'Radiolozi i radiološki tehničari podržavaju pacijente'. Dan je prepoznat diljem svijeta od strane tisuća odjela za slikovne pretrage, institucija, organizacija i tvrtki, dok se pripremaju promovirati ključnu ulogu koju radiologija igra u putovanju pacijenata.

Međunarodni dan radiologije (IDoR) tradicionalno se od 2012. godine obilježava u svijetu 8. studenog, na dan kada je Wilhelm Conrad Röntgen otkrio postojanje X-zraka 1895. godine, a cilj  obilježavanja Međunarodnog dana radiologije je podizanje svijesti o važnosti uloge radioloških metoda čija je svrha otkrivanje i praćenje bolesti, a posljedično tome i znatan utjecaj u odabiru terapijskih postupaka.

U Hrvatskoj djeluje više od 40 intervencijskih radiologa u centrima izvrsnosti smještenim uglavnom u kliničkim bolnicama pri kliničkim zavodima za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

Radiologija je struka koja povezuje klinička znanja sa svime što dovodi do konačne dijagnoze jer njezin zadatak i je postavljanje dijagnoze, otkrivanje ozljeda i oštećenja. Također može dati vrlo precizne informacije o tome kada je liječenje završeno. Danas radiologija zauzima centralno mjesto u liječenju pacijenata.

Radiolozi na rendgenu pregledavaju kosti, ultrazvukom se pregledavaju svi organi, na CT-u radiolozi imaju uvid u cijelo tijelo višestrukom detekcijom, mjerenjem i izračunom digitalnih informacija. Da bi radiološki pregled bio svrsishodan pacijent se mora pripremiti, što naravno ovisi od toga koju vrstu pregleda pacijent treba.

Radiologija se svakim danom sve više razvija i potreba za radiolozima sve je veća.

 

In Portal

 

Povezane vijesti