Dečki, brkove na sunce jer je studeni posvećen svjesnosti o muškom zdravlju

Cilj cijele globalne kampanje je potaknuti mušku populaciju na redovne preglede kako bi se bolest otkrila na vrijeme te bi se pravovremeno i izliječila jer prevencija je ključ dobrog zdravlja

Brkovi, ilustracija.

 

Pokret obilježavanja studenog kao mjeseca zaštite zdravlja muškaraca dobio je naziv Movember - spajanjem riječi 'moustache' (engl. brkovi) i 'November' (engl. studeni) jer su brkovi određeni kao simbol čitavog pokreta.

Cilj cijele globalne kampanje je potaknuti mušku populaciju na redovne preglede kako bi se bolest otkrila na vrijeme te bi se pravovremeno i izliječila jer prevencija je ključ dobrog zdravlja.

Fokus je na zdravstvenim problemima koji pogađaju muškarce, kao što su rak prostate i rak testisa, ali i na često zanemarenim poteškoćama vezanim uz mentalno zdravlje i samoubojstvima.

Rak prostate je najčešći novodijagnosticirani rak muškaraca u Hrvatskoj. U gotovo 90 posto slučajeva javlja se kod muškaraca starijih od 60 godina, a incidencija je u porastu. Nove smjernice za probir na rak koje je izdala Europska komisija preporučuju PSA testiranje (testiranje prostata specifičnog antigena) kod muškaraca mlađih od 70 godina, međutim važno je u svakom pojedinom slučaju procijeniti koristi i rizike tog postupka.

Rak prostate nema značajniju simptomatologiju u ranim stadijima. S godinama se počinju javljati određeni simptomi vezani za mokrenje o kojima muškarci nerado pričaju kao što su otežano uspostavljanje mokrenja, učestalo mokrenje, posebno noću, osjećaj da se mokraćni mjehur nije ispraznio poslije mokrenja, isprekidan mlaz prilikom mokrenja, erektilna disfunkcija.

Rak testisa javlja češće se javlja kod mlađih muškaraca, najčešće (preko 80 posto) prije 50. godine života. U Hrvatskoj od njega godišnje oboli oko 200 muškaraca. U usporedbi s drugim sijelima raka, prognoza je vrlo dobra - petogodišnje preživljenje procjenjuje se na oko 95 posto. Kod ranog pronalaska, rak testisa može biti veličine zrna graška i bezbolan, a bol se obično javlja kada tumor naraste.

Bol u predjelu trupa, bol u donjem trbuhu ili preponama, donjim leđima, ako su posljedica raka testisa, najčešće ukazuju na uznapredovali stadij. Međutim, ove simptome mogu uzrokovati druge bolesti i stanja.

Bolna ejakulacija ili krv u ejakulatu - premda se vrlo često javlja u sklopu raka testisa, ove simptome može uzrokovati i niz drugih, bezazlenijih stanja, ali ako ih se primijeti, liječniku se treba javiti što prije.

Važno je redovito (jednom u mjesec-dva) pregledati testise i posjetiti liječnika ako primijetite bilo kakvu promjenu ili kvržicu - liječenje raka testisa otkrivenog u ranom stadiju, pa čak i uklanjanje jednog testisa, najčešće ne utječe na seksualni život ili plodnost.

 

In Portal