Movember: Pustite bradu ili brkove i uključite se u globalnu borbu protiv raka prostate

Muškarac s najljepšom bradom ili brkovima bit će proglašen 18. studenog te će biti pozvan u emisiju RTL Direkt Zorana Šprajca

 

Movember je pokret osnovan ciljem borbe protiv raka prostate – bolesti koja je u Americi i Europi prva po učestalosti u muškoj populaciji, a druga po uzroku smrtnosti od svih malignih bolesti u muškaraca. 

Počeo je mjesec u kojem se puštanjem brkova, zaštitnog znaka mjeseca prevencije raka prostate, obilježava mjesec novembar (studeni), odnosno projekt Movembar. Movember (od moustache i November) predstavlja međunarodno prepoznatljiv naziv za projekt koji je inicirala grupa mladih ljudi iz Adelaida, Australija, još 1999. godine.

Godine 2004. u Australiji i Novom Zelandu projekt je uobličen u 30-dnevno puštanje i nošenje brkova u svrhu podizanja svijesti o problemu karcinoma prostate i depresije u muškaraca. Iz projekta je nastala Fondacija Movembar, koja je 2012. godine svrstana među 100 vodećih nevladinih organizacija u svijetu

Uključite se u akciju u kojoj su, osim brkova, dobrodošle i brade te pružite podršku udruzi Hrvatska liga protiv raka koja u mjesecu studenom provodi niz kampanja podrške, edukacije i potpore borbi protiv raka prostate.

Etnografski muzej, u kojem je trenutno postavljena izložba o bradama, organizirao je prigodnu akciju 'Najljepša brada Zagreba grada' i poziva sve bradonje - ili one koje idućih dana to žele postati - da se fotografiraju i fotku objave na Facebooku ili Instalgramu.

Pobjednik će biti proglašen 18. studenog te će biti pozvan u emisiju RTL Direkt.

Božica Ravlić