Kako si možete pomoći ako vas dohvati gripa

U slučaju težih simptoma gripe ili bilo kakvih zdravstvenih problema, preporučljivo je konzultirati se s kvalificiranim liječnikom ili zdravstvenim stručnjakom

Bolesna žena, ilustracija.

 

Uobičajeni simptomi gripe uključuju visoku temperaturu, kašalj, grlobolju, curenje nosa, bolove u mišićima i umor. Evo nekoliko općih smjernica koje vam mogu pomoći ublažiti simptome.

Odmaranje: Odmor je ključan. Potreban je odgovarajući odmor kako bi se tijelo borilo protiv infekcije.

Puno tekućine: Važno je piti puno tekućine kako biste spriječili dehidraciju. Topli napitci poput biljnih čajeva, juha ili voda s limunom mogu pomoći u ublažavanju simptoma i olakšati gutanje.

Održavanje higijene: Redovito pranje ruku može spriječiti širenje virusa. Čišćenje površina koje se često dodiruju također može pomoći u sprječavanju širenja zaraze.

Pomoć protiv simptoma: Lijekovi koji se uzimaju bez recepta mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Međutim, važno je koristiti ih prema uputama i preporukama liječnika ili ljekarnika.

Topla kupka ili tuš: Topla kupka ili tuš može pomoći u smanjenju bolova u mišićima i opuštanju tijela.

Inhalacija: Inhalacija može pomoći u otvaranju dišnih puteva i olakšati disanje, posebno kod začepljenog nosa.

Ispravna prehrana: Hrana bogata vitaminima i hranjivim tvarima pomaže imunološkom sustavu u borbi protiv infekcije. Uzimanje hrane koja se lako probavlja, poput juha i voća, može pomoći tijelu da se oporavi.

Važno je naglasiti da se ovi savjeti odnose na opće smjernice i nije preporučljivo započinjati liječenje bez konzultacija sa stručnjakom, osobito ako simptomi gripe potraju ili se pogoršaju.

 

In Portal

 

Povezane vijesti