Ljeto, putovanja i dijabetes – kako se pripremiti i ostati pod kontrolom

Prije negoli se uputite na neko dulje putovanje, poželjno je obaviti rutinsku kontrolu kod svog dijabetologa zbog procjene je li glukoregulacija primjerena i jesu li potrebne još nekakve terapijske korekcije

 

Da bi sve na vašem putovanju ako imate dijabetes proteklo u redu najvažnija je priprema i informiranje.

Pripreme nisu jednake idete li na kratkotrajno putovanje poput vikenda ili idete na nekoliko tjedana, što može uključivati i nekoliko presjedanja zrakoplovom, kao i mijenjanje vremenskih zona. Također, priprema za putovanje ovisi i o tome imate li šećernu bolest tipa 1 ili tipa 2.

Prije negoli se uputite na neko dulje putovanje, poželjno je obaviti rutinsku kontrolu kod svog dijabetologa zbog procjene je li glukoregulacija primjerena i jesu li potrebne još nekakve terapijske korekcije. U nekim zemljama potrebna je i liječnička potvrda o tome da se liječite od šećerne bolesti, pa treba i to imati na umu kod putovanja u egzotičnije, čak i ne u toliko egzotične zemlje, za što je potrebna dodatna provjera i točna informacija.

Dakle, pažljivo spakirajte lijekove, inzulin, šprice, test trake i druge potrepštine u ručnu torbu, tako da nema šanse da ih izgubite. Razmislite o nošenju dodatnog materijala u ostatku prtljage.

Gdje god krenuli, ponesite jabuku, energetsku čokoladicu, banane, grožđice ili sir i krekere u slučaju da šećer padne kada nemate pristup drugoj hrani.

Uz povećanje sigurnosti u zračnim lukama, ponesite liječničku potvrdu kako biste bili u mogućnosti ukrcati se u avion s inzulinom i špricama.

Ako idete na duži let ili putovanje željeznicom, raspitajte se postoji li posebna prehrana za dijabetičare. Kada putujete automobilom, pokušajte se držati pravilnog rasporeda obroka kako bi održavali šećer u krvi stabilnim. Ako to nije moguće, nosite tablete glukoze i obratite pozornost na simptome niskog šećera u krvi. Ako mislite vam je pao šećer, zaustavite se i uzmite nekoliko tableta glukoze. Pričekajte barem 10 do 15 minuta prije nego što nastavite dalje.

Pripazite na vremenske zone  jer to može poremetiti normalno uzimanje inzulina i raspored obroka. Provjerite kod svog liječnika specifične preporuke.

Ekstremne vrućine mogu utjecati na kontrolu vašeg šećera pa i o tome vodite računa.

Zalihe lijekova držite na hladnom. Test trake su također osjetljive na temperaturu pa ih držite dalje od direktne sunčeve svjetlosti.

Nosite široku, laganu odjeću svijetlih boja. Isto tako potrebno je nositi kremu za sunčanje i kapu kada ste vani. Opekotine od sunca mogu povećati nivo šećera u krvi. Ne idite bosi. Zaštitite stopala uvijek.

Pijte puno vode – čak i ako niste žedni – kako ne biste dehidrirali.

Izbjegavajte alkohol i pića s kofeinom, poput kave i energetskih ili sportskih pića jer mogu dovesti do gubitka vode i povećati nivo glukoze u krvi.

 

In Portal