INTERVJU, RACHEL STARRITT Uvijek slijedite svoje snove i budite proaktivni u stvaranju prilika

Već smo najavili True Colours Festival, a sada želimo da upoznate jednu od njegovih zvijezda - Rachel Starritt, izuzetnu mladu pijanisticu iz Walesa, koja nije dopustila da poteškoće s vidom stanu na put njenoj ljubavi prema glazbi

Rachel Starritt

 

Članica ste Britanskog paraorkestra, vodite jazz trio u kojem su još Alex Goodyear i Clem Saynor, a bavite se i suvremenom glazbom. Od tri žanra - klasika, jazz, suvremena glazba - u kojem najviše uživate? Ili svaki ima svoje prednosti?

- Svaki ima svoje prednosti.

Klasično sviranje - radite sa strukturom dok ste u isto vrijeme u vezi s publikom. Volim istraživati ​​različite interpretativne nijanse kako bi sve zvučalo svježe.

S jazzom imamo pojedince koji se okupljaju kao ansambl, i volim energiju i odnose između različitih svirača.

Suvremena - volim osjećaj kolektivne napetosti i opuštanja u suvremenoj glazbi. Volim slobodu eksperimentiranja s tehnikama koje obično nisu povezane s mojim instrumentima, na primjer tapkanje, povlačenje žica.

Vi ste jedna od izvođačica na ovogodišnjem True Colours koncertu. Kako je došlo do te suradnje?

- Poveznica je reklama za Paraolimpijske igre u Riju 2016. u kojoj sam bila pijanistica. Projekt je u snimanje spota 'Yes I Can' uključio nekoliko talentiranih glazbenika s invaliditetom iz cijelog svijeta. True Colours Festival ponovno će okupiti nekoliko ovih glazbenika u Big Band skladbi u Tokiju.

Što očekujete od True Colours koncerta? Koliko su ovakvi događaji važni za pokret za prava osoba s invaliditetom i ravnopravnost, za našu sliku u javnosti?

- Očekujem puno vizualnih sadržaja i nevjerojatnih zvukova. Suradnju s drugim i raznolikim izvođačima. Poruke nade i humora.

Jako sam uzbuđena što sam dio nečega što spaja sve - jedan svijet, jedna obitelj. Koncert True Colours bit će inspirativan i prikazat će izvođače s invaliditetom u vrlo pozitivnom svjetlu.

Možete li otkriti nešto o svom nastupu?

- Imam i solo i duet komad, kao i Big Band komad. Nažalost, ne smijem otkriti što ću svirati jer bi to trebalo biti iznenađenje za publiku.

Kako biste kao osoba s oštećenjem vida opisali trenutno stanje prava osoba s invaliditetom, našu sliku u medijima i u očima javnosti? Što mislite kakva će biti naša budućnost?

- Mislim da je došlo do određenog napretka s pravima osoba s invaliditetom - s Britanskim paraorkestrom i ansamblom RNS Moves u Gatesheadu, na primjer, imala sam koristi od integriranijeg pristupa. Jedan od problema za osobe s invaliditetom u glazbenoj industriji je da troškovi mogu biti puno veći nego za glazbenike bez invaliditeta, ovisno o razini potpore koja im je potrebna. Općenito, mislim da osobe s invaliditetom nemaju pristup istim mogućnostima kao osobe bez invaliditeta. Pretpostavljam da tvrtke vjerojatno poduzimaju minimum s kojim se mogu izvući, što je razočaravajuće budući da osobe s invaliditetom često imaju mnogo za ponuditi. U budućnosti treba postojati bolja zastupljenost osoba s invaliditetom u medijima u pogledu njihovih kvaliteta i uspjeha, i potreban je snažniji pritisak na tvrtke da jače uključuju osobe s invaliditetom i pruže im više mogućnosti.

Kad smo već kod budućnosti, što vas čeka nakon True Colours koncerta? Neki novi, veliki projekti?

- Imam planiran klavirski recital na Sveučilištu Cardiff 7. veljače 2023. Želim nastaviti svirati klasične recitale, ali bih također željela razviti koncertni repertoar s različitim orkestrima. 2022. sam svirala Skrjabinov koncert s Lambeth orkestrom u Londonu.

Također uživam svirati jazz, gdje mogu iskoristiti svoje improvizacijske vještine. Nadam se da ću sljedeće godine svirati na Brecon Jazz Festivalu, tamo sam svirala 2020. i 2021. godine.

Nedavno sam dobila posao u Live Music Now. Svoj angažman u organizaciji planiram započeti nakon True Colours Festivala, što će od mene zahtijevati rad na projektima u školama i domovima za starije osobe u lokalnoj zajednici. To će mi omogućiti da širim svoju ljubav prema glazbi i pomognem drugima.

Članica sam ansambla 'RNS Moves' koji se sastoji od članova Royal Northern Sinfonia koji se nalazi u Sageu u Gatesheadu. Pomičemo granice klasične i komorne glazbe uvođenjem improvizacije, tehnologije i suvremenih zvukova i tehnika. Imamo planirane nastupe početkom sljedeće godine u Sageu, te u Bournemouthu i Middlesbroughu.

Već sam uživala u nekoliko uzbudljivih projekata s Britanskim paraorkestrom, poput Glastonburyja 2019. gdje sam svirala sintisajzer u (Barry White) Love Unlimited Synth Orchestra. Nadam se da će i sljedeće godine biti nekih uzbudljivih projekata kojima se mogu veseliti.

Za kraj, imate li poruku za naše čitatelje?

- Uvijek slijedite svoje snove i budite proaktivni u stvaranju prilika. Iskoristite svaki poziv jer nikad ne znate kamo vas može odvesti u budućnosti. Budite fleksibilni i prilagodljivi s novim načinima rada kao što je tehnologija za rad na daljinu s ljudima u drugim zemljama.

 

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti