Od rođenja imam invaliditet i sjedim u kolicima, nikad nisam imala dekubitus, ali sad se pojavilo crvenilo

PITANJE: A.Š. (29) Znam da mnoge osobe s invaliditetom muku muče s dekubitusima, ja ga nikad nisam imala, ali odnedavno imam crvenilo na dijelu stražnjice. Ništa strašno, ali voljela bih savjet kako da ostane dobro.

Žena u kolicima, ilustracija.

 

ODGOVOR: Dekubitus je lokalno oštećenje kože koje nastaje uslijed oslabljene cirkulacije tkiva i izloženosti dijela tijela pritisku na podlogu. Crvenilo koje ne blijedi na pritisak je početak razvoja dekubitusa. Ako se oštećenje ne spriječi mogu nastati ozbiljne komplikacije kao što su upala koja se širi u dublje strukture kože, mišićja i kosti i poremećaj općeg stanja bolesnika.

Kako bi spriječili nastanak dekubitusa potrebno je svakodnevno promatrati kožu (od glave do pete) s posebnom pažnjom na rizična mjesta. Za higijenu koristite sredstva koja ne isušuju kožu. Pokušajte uspostaviti kontrolu nad inkontinencijom (mokrenje, stolica). Nakon kupanja koža mora biti suha, a koštana izbočenja se ne smiju masirati. Treba uzimati dovoljno tekućine, kao i uzimati dovoljan kalorijski unos hrane, a pothranjenim osobama preporučuje se uzimanje hrane bogate bjelančevinama i vitaminima u dogovoru sa stručnom osobom. Učestalo mijenjate položaj tijela kako bi se smanjio pritisak na određene dijelove tijela i potaknula cirkulacija. Kod promjene položaja tijela izbjegavati trenje i razvlačenje kože (osobu treba podizati, a ne povlačiti). Za zaštitu kože, rasterećenje pritiska i okretanje mogu se koristiti i određena pomagala (prozirnice, zračni kolutovi, antidekubitalni madraci i slično).

Dekubitus se dijeli u 4 stupnja, ovisno o dubini rane, a o stupnju uznapredovalosti ovisit će i način liječenja.

Prvi stupanj dekubitusa označava pojava crvenila, koža je toplija i javlja se blagi otok. Crvenilo prilikom pritiska nestaje, ali se ponovno javlja nakon prestanka pritiska. U slučaju daljnjeg kroničnog pritiska na takvo mjesto koža postaje blijeda i crvenilo se ne vraća nakon prekida pritiska.

U drugom stupnju nastaje dublje oštećenje kože, razvijaju se mjehurići te se dio površinskog sloja kože može početi ljuštiti. Nastaje površna rana, koža je iritirana i osjetljiva na dodir.

Kod trećeg stupnja vidimo gubitak cijele debljine kože i progresiju nekroze i oštećenja potkožnog tkiva sve do površne fascije mišića.

Četvrti stupanj zahvaća kožu i potkožno tkivo, te se širi na mišiće, kosti, tetive i zglobove.

Najbolje liječenje dekubitusa je upravo prevencija. I svakako neka crvenilo pogleda vaš liječnik.

 

In Portal

 

Povezane vijesti