NOVA STUDIJA Marihuana sprečava smrtonosne simptome virusnih plućnih bolesti

Izolati kanabisa trenutno uključeni u tretmane neuroloških, mentalnih i kroničnih poremećaja boli, ako su uzeti na pravi način, mogli bi imati mnoštvo koristi koje tek treba otkriti

 

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers In Pharmacology pokazalo je da tetrahidrokanabinol (THC) - glavna psihoaktivna komponenta kanabisa - može spriječiti smrtonosne simptome plućnog poremećaja koji su povezani s Covidom-19, gripom i još mnogo toga. Barem kod miševa.

Akutni respiratorni distresni sindrom (ARDS) pogađa više od tri milijuna ljudi širom svijeta svake godine. Obično, nakon infekcije pluća, pacijenti dobivaju upalu, kratkoću daha i plavkastu kožu. Sindrom je fatalan za 35-50 posto ljudi. S pandemijom Covida-19 ARDS je ozbiljna komplikacija i svaki tretman mogao bi biti od pomoći u borbi protiv pandemije.

U bolesnika s respiratornom bolešću, smrtonosni simptomi povezani s ARDS-om obično prate navalu signala u plućima koji se nazivaju hipercitokinemija. Citokini su mali glasnici koji se oslobađaju u tijelu i važni su u imunološkom sustavu kada je tijelo pod napadom infekcije. Oni mogu biti proupalni pa kažu tijelu da imunološkim stanicama reagira na mjestu infekcije, ili protuupalni pa usporavaju reakciju i zaustavljaju imunološke stanice koje previše oštećuju područje. Kod respiratornih bolesti imunološki sustav ponekad pretjerano reagira i oslobađa previše proupalnih citokina što uzrokuje hiperinflamaciju i moguću smrt.

Da bi vidjeli može li THC pomoći, Amira Mohammed i tim sa Sveučilišta u Južnoj Karolini THC-om su liječili miševe s ARDS-om. Pokazano je da THC djeluje kao protuupalno sredstvo, pa se činilo vjerojatnim da bi mogao imati ulogu u zaustavljanju upale u plućima. Otkrili su da je u 100 posto slučajeva THC zaštitio miševe od smrtonosnih simptoma koji se javljaju nakon hipercitokinemije blokirajući proupalne citokine koji dovode imunološke stanice na to područje i uzrokuju štetu. I ne samo to, THC je zapravo povećao protuupalno djelovanje, usporavajući upalu i zaustavljajući nastanak ozbiljne štete.

Ovi nalazi sugeriraju mogućnost zaustavljanja hipercitokinemije i ozbiljnih komplikacija kod pacijenata s respiratornim bolestima. Naravno, ovo je istraživanje obavljeno na miševima i trebat će mnogo više ispitivanja i kliničkih studija prije nego što postane potencijalna terapija - ali pokazuje zanimljivu primjenu marihuane u budućnosti, piše IFLScience.

ARDS je ozbiljan problem za osobe oslabljene plućnom bolešću, a svaka potencijalna bolest mogla bi imati ogroman utjecaj na kvalitetu života pacijenata i njihovo preživljavanje.

 

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti