Muškarac sam s invaliditetom, a inkontinencija mi u posljednje vrijeme predstavlja prepreku u odnosu s partnericom

PITANJE: V. P. (50) Javljam se zbog promjena koje nemaju veze s mojim invaliditetom. Nekontrolirano mi je počeo istjecati urin. To je prepreka u mojim dosadašnjim dobrim odnosima s partnericom, ali i društvenom životu.

Muškarac s invaliditetom

 

Ovaj strah zbog gubitka kontrole mokraćnog mjehura i stalna misao da se oko mene širi miris urina utječe na moje samopoštovanje. Počeo sam se bojati starenja, nemoćan sam i izbjegavam druženja, spolne odnose i intimnosti. Gdje potražiti pomoć? Kako živjeti s ovim stanjem?

ODGOVOR: Čak se i danas se urinarna inkontinencija doživljava kao društveni tabu. Osobe koje pate od nje, zbog neugode ili srama, teško o tome razgovaraju i s vlastitim liječnikom.

Njene su posljedice gubitak samopoštovanja, depresija, osjećaj fizičke i emocionalne neprimjerenosti koja ponekada može dovesti do povlačenja u osamu te tako utjecati na obiteljske i socijalne odnose.

Iako je nešto češća u žena, jedan od četiri muškarca nakon četrdesete godine života može se suočiti s nekim oblikom istjecanja urina. Mnogi muškarci koji imaju istjecanje urina ustručavaju se društvenih aktivnosti.

Najčešće je ljekarnik prvi zdravstveni djelatnik kojem se pacijent obraća kad otkrije da boluje od inkontinencije. Prvenstveno će vas uputiti da posjetite obiteljskog liječnika ili specijalistu. On će nakon detaljne anamneze biti u stanju propisati terapiju za liječenje ili značajno ublažavanje simptoma nestabilnosti mokraćnog mjehura.

Pravodobno prepoznavanje i priznavanje problema te savjetovanje sa stručnjakom značajno utječe na uspješnost liječenja te na upotrebu kvalitetne zaštite koja osigurava samopouzdanje i omogućuje aktivno sudjelovanje u društvenom životu. Razgovor sa stručnjakom, ali i s drugim ljudima pomaže u osvještavanju da niste jedini koji pate. Stoga je dobro i podijeliti te razmijeniti iskustva samopomoći.

Postoje razne vrste inkontinencije, ali one najčešće su urgentna inkontinencija i kapanja. Također su poznate i kao kapanje nakon mokrenja te terminalno kapanje. Nerijetko se javlja njihova kombinacija.

Savjeti za ublažavanje problema inkontinencije:

Pomokrite se prije planirane aktivnosti kako biste se opustili.

Unaprijed saznajte gdje je toalet u prostoru u kojem se nalazite, kako ga ne biste tražili kad osjetite naglu potrebu.

Nemojte unositi manje tekućine zbog straha da ne dođe do istjecanja urina. Manji unos tekućine uzrokuje dehidraciju i koncentriranje urina, čime se javlja snažniji pritisak.

Iako je važno piti dovoljno tekućine, smanjite čaj, kavu i alkohol jer oni potiču veće izlučivanje urina.

Zatražite stručnjaka da vas poduči vježbama za jačanje mišića dna zdjelice i budite ustrajni u vježbanju. Iznenadit ćete se koliko vam ove vježbe mogu pomoći.

Koristite kvalitetnu zaštitu posebno oblikovanim štitnicima za muškarce koji su vrlo diskretni, a istodobno udobni. Razlikuju se prema različitoj sposobnosti upijanja, od laganih i tankih štitnika, do donjeg rublja s velikom moći upijanja ovisno o stupnju inkontinencije, ali i vrsti planirane aktivnosti i duljini boravka izvan kuće.

Savjet ljekarnika postaje izuzetno važan u trenutku izbora odgovarajućeg terapijskog pomagala. Taj se izbor donosi na osnovu stila života i tipa inkontinencije, pa je ljekarnik u situaciji da preporukom odgovarajućeg pomagala poboljša kvalitetu bolesnikova života.

Autor: In Portal