Osoba s invaliditetom koja nakon moždanog udara ima problem s inkontinencijom

PITANJE: E. Z. (47) Nakon moždanog udara suprug se oporavlja, ali to ide jako sporo jer je stekao lakši oblik invaliditeta. Uz ostalo, posljedica je inkontinencija s kojom se on ne zna nositi.

 

Imam ozbiljnih problema i bojim se posljedica za njegovo ionako ozbiljno stanje. Koristi pelene za odrasle, uz stalno nijekanje da su mu potrebne. Moram se svađati s njim i tjerati ga na presvlačenje. Teško se kreće i povremeno mu se pojavljuje osip. Trebam savjet. Kako i kojim sredstvima sačuvati zdravu kožu? Na što posebno moram pripaziti? Napominjem, povremeno mu se pojavi crvenilo nalik pelenskom osipu.

ODGOVOR: Pelene za odrasle i ulošci su neophodna pomoć, no oni mogu pogoršati probleme s kožom ako izostane odgovarajuća njega i higijena. S obzirom na to da pelene i ulošci zadržavaju urin i stolicu, ako se odmah ne promijene, koža se izlaže dugotrajnijem dodiru s tjelesnim izlučevinama. Neophodno je pripaziti da koža ostane čista i suha te se odmah nakon obavljanja nužde preporučuje čišćenje blagim, razrijeđenim sapunom i vodom, a potom i temeljito ispiranje te nježno sušenje (izbjeći grubo trljanje).

U izboru higijenskih preparata birajte one koji su namijenjeni njezi suhe i osjetljive kože. U tome vam mogu poslužiti i vlažne maramice, poput onih za njegu osjetljive kože beba koje bi uvijek trebale biti pri ruci osobi s inkontinencijom. Nježne su, ne izazivaju alergije, često sadrže i sastojke koji dodatno hrane kožu, a očišćeno područje nije potrebno ni dodatno ispirati. Na tržištu postoje i proizvodi koji su posebno namijenjeni održavanju higijene starijih i osoba s invaliditetom, poput hidratizirajućih vlažnih maramica ili pak pjena za suho pranje i losiona za pranje.

Ako na koži pelenskoga područja još nema oštećenja, preporučuje se uporaba obične zaštitne kreme kakvu koriste bebe. Najpovoljnija varijanta je dječja mast koja se izrađuje u ljekarni, a postoje i razne komercijalne marke dječje masti ili zaštitnih krema. Vjerojatno najpoznatija među njima je tzv. Pavlovićeva krema/mast. Možda ćete morati isprobati više vrsta krema kako biste ustanovili koja najbolje odgovara osobi koju njegujete.
Postoje li na koži iritacije ili oštećenja, potrebno je prvo utvrditi o čemu se radi. Konzultirajte se s liječnikom i/ili ljekarnikom te tražite adekvatnu kremu. Ponekad će biti dovoljna zaštitna krema s udjelom cinka, koji ublažava upale i crvenilo kože (npr.Tena Zinc Cream, Sudocrem, Yasenka dječja mast i dr.).
Ako na koži ima površinskih ranica, liječnik će možda propisati nekakvu kremu na recept ili vam preporučiti nešto u slobodnoj prodaji (npr. Bepanthen plus). Ako se radi o manjim oštećenjima, prvo možete pokušati s prirodnim lijekom za kožu - nevenovom mašću.
Koju god da kremu ili mast koristite, važno je znati da se ona nanosi u tankom sloju, i to na čistu i suhu kožu.

Svakako je važno kod osoba sa smanjenom pokretljivošću uz pravilnu prehranu i obilna hidratacija biljnim čajevima, sokom od brusnice i najvažnije običnom vodom.

Autor: In Portal