Moćni lijekovi: Nova nada za oboljele od uznapredovalog raka prostate

Nova studija pokazala je da se čak 90 posto slučajeva uznapredovalog raka prostate može povezati s promjenama na DNK pacijenta

 

Rezultati novog istraživanja pružaju nadu brojnim muškarcima oboljelim od uznapredovalog raka prostate nakon što su znanstvenici ustanovili da gotovo 90 posto oboljelih pacijenata nosi genetsku mutaciju tumora koja se može liječiti postojećim ili novim lijekovima za ovu vrstu karcinoma, prenose britanski mediji.

Nova studija pokazala je da se čak 90 posto slučajeva uznapredovalog raka prostate može povezati s promjenama na DNK pacijenta.

Američki i britanski znanstvenici napravili su opsežnu mapu genetskih mutacija raka prostate koji se već proširio u organizmu. Otkriće nazivaju 'kamenom iz Rosette', aludirajući na crnu bazaltnu ploču koja je egiptolozima početkom 19. stoljeća omogućila dešifriranje pisma antičkog Egipta.

"Studija baca novo svjetlo na genetsku složenost raka prostate i njegovo širenje, otkrivajući da nije riječ o samo jednoj bolesti, već više njih, a uzrok im je splet mutacija koje se razvijaju kod pojedinaca", rekao je Johann de Bono, profesor eksperimentalne medicine raka na londonskom Institutu za istraživanje karcinoma. "Istraživanje možemo opisati kao 'kamen iz Rosette' za rak prostate zbog mogućnosti koje nam nudi u dekodiranju složenosti ove bolesti i u iščitavanju rezultata koje možemo pretvoriti u personalizirani način liječenja pacijenta. Iznimno nas ohrabruje činjenica da mnoge ključne mutacije koje smo otkrili možemo ciljano liječiti postojećim lijekovima, a to nam otvara nove mogućnosti u personaliziranom liječenju pacijenata."

U Velikoj Britaniji svake se godine rak prostate dijagnosticira kod oko 50.000 muškaraca, a više od 10.000 ih umire pošto se bolest razvije u uznapredovalu fazu i počne se širiti organizmom.

Britanski i američki liječnici analizirali su genetski kod metastaziranog tumora iz kostiju, mekog tkiva, limfnih čvorova i jetre kod 150 pacijenata s uznapredovalim rakom prostate čiji su izgledi za preživljavanje bili vrlo mali.

Kod gotovo dvije trećine muškaraca obuhvaćenih istraživanjem otkrivene su mutacije u molekulama koje međusobno djeluju s muškim spolnim hormonom androgenom, a otprije je poznato da se na njih uspješno djeluje postojećim lijekovima.

Kod oko 20 posto oboljelih od raka prostate pronađene su mutacije na genima BRCA1 i BRCA2, koje se povezuju s više od 70 posto izgleda za razvoj raka dojke kod žena. I za te mutacije već postoje iznimno učinkoviti lijekovi.

Znanstvenici su prvi put otkrili još jednu zanimljivu činjenicu - da se oko osam posto muškaraca rađa s genima zbog kojih su predodređeni za razvoj raka prostate, što znači da se prevencijom razvoj bolesti kod njih može spriječiti.

Studija je otkrila nove mutacije, koje kod raka prostate dosad nisu evidentirane, no razvijaju se kod nekih drugih vrsta karcinoma. Među njima su mutacije na grupi gena PI3K i RAF koje se uspješno liječe postojećim lijekovima.

U ranije provedenim genetskim istraživanja raka prostate analiziralo se uglavnom tkivo primarnih tumora, u kojemu je manje mutacija nego kod metastaziranih tumora.

Znanstvenici liječnicima savjetuju da liječenje pacijenata s uznapredovalom bolešću započnu testiranjem mutacija uz primjenu postojećih lijekova ili kombinacije lijekova učinkovitih kod specifičnih genskih odstupanja.

"Ova značajna studija otvorila nam je crnu kutiju metastaziranih karcinoma i u njoj otkrila brojne genetske informacije koje će sigurno izmijeniti načine što smo ih dosad koristili u liječenju uznapredovale faze ove bolesti", kaže profesor Paul Workman, predsjednik londonskog Instituta za istraživanje raka.

U sljedećoj fazi studije znanstvenici kane genetski izolirati tumorske stanice kod oko 500 pacijenata, prateći razvoj bolesti da bi ustanovili u kojoj mjeri uspješno reagiraju na personalizirano liječenje.

Istraživanje su proveli znanstvenici s londonskog Instituta za istraživanje raka u suradnji s kolegama iz osam svjetskih kliničkih centara u kojima su se provodila klinička ispitivanja. Rezultati su objavljeni u stručnome časopisu Cell.

Hina