Hrvatska udruga radnih terapeuta: Terapija Ayres senzorne integracije za djecu s teškoćama u razvoju

Cilj trodnevnog tečaja uz ostalo je razumjeti djecu koja imaju poremećaj iz autističnog spektra kao definirani neurorazvojni poremećaj te prilagoditi i usmjeriti evaluaciju i intervenciju individualnim potrebama djeteta 

 

Hrvatska udruga radnih terapeuta organizira trodnevni tečaj, od 14. do 16. listopada, 'Korištenje terapije Ayres senzorne integracije s djecom koja imaju poremećaj iz autističnog spektra'. Tečaj je namijenjen radnim terapeutima, fizioterapeutima i logopedima. Svi sudionici trebali bi imati bazično znanje o Ayres senzornoj integraciji. Na tečaju će se koristiti aktualna istraživanja i izvješća iz prve ruke kako bi se istražila etiologija poremećaja, senzorni te problemi praksije s kojima se osobe s autizmom susreću. Ovo razumijevanje koristiti će kao baza za pristup intervencijom temeljenoj na dokazima, uključujući evaluaciju, direktan klinički tretman, integracija senzornih strategija u edukacijskom i kućnom okruženju, te metode i tehnike koje nadopunjavaju ASI intervenciju (vizualne strategije, socijalne priče, iPad aplikacije).

Ciljevi su razumjeti djecu koja imaju poremećaj iz autističnog spektra kao definirani neurorazvojni poremećaj, usto prilagoditi i usmjeriti evaluaciju i intervenciju individualnim potrebama djeteta koje ima poremećaj te vrste.

Predavačica Elisabeth Soechting je radna terapeutkinja, psihologinja, doktorant, docentica na Sveučilištu Južna Kalifornija i u austrijskom Udruženju terapeuta senzorne integracije GSIÖ, napredni praktični certifikat 'Izaći kao vođe u istraživanju i intervenciji na području autizma' pri sveučilištu Thomas Jefferson. Trenutno je na doktoratu iz neuropsihologije na Fakultetu za psihologiju Sveučilišta u Beču, jedinica za socijalnu, kognitivnu i afektivnu neuroznanost (SCAN – Unit). Elisabeth je instruktorica međunarodno priznatog USC/WPS tečaja Ayres senzorne integracije. Objavila je knjige o SI za stručnjake i djecu, prevela je jezgru SI literature na njemački, te napravila sustavni pregled učinkovitosti intervencije Ayres Senzorne Integracije 2007 – 2013 (ErgoScience, 2014). Vlasnica je privatne radnoterapijske prakse u Beču SPIELSTUDIO KG Kindertherapie

Obrazac za prijavu nalazi se na stranici www.hurt.hr/koristenje-ayres-senzorne-integracije-s-djecom-koja-imaju-poremecaj-iz-autisticnog-spektra.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti