Počeši s razlogom: Javno-zdravstvena kampanja za rano otkrivanje raka testisa

U Hrvatskoj od raka testisa oboli oko 200 muškaraca godišnje, najčešće u dobi od 18 do 35 godina. Riječ je o rijetkom tumoru od kojeg oboljeva oko jedan posto populacije

 

Javno-zdravstvenu kampanja za rano otkrivanje raka testisa „Počeši s razlogom“ provode Klinički bolnički centar Zagreb i Ožujsko pivo s ciljem podizanja svijesti o muškom zdravlju i važnosti redovitog samopregleda testisa kako bi se rak otkrio na vrijeme.

Kampanja će trajati cijelu godinu,a na stranici www.pocesisrazlogom.com možete pronaći informacije o samopregledu testisa i raku, kao i o savjetovalište u sklopu kojega će na telefonske upite građana četvrtkom od 13 do 15 sati odgovarati liječnici Odjela za urogenitalne tumore Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Svake godine u razvijenim državama se otkrije 3 do 6 novih oboljelih s rakom na testisima na 100.000 muškaraca. U Hrvatskoj od raka testisa oboli oko 200 muškaraca godišnje, najčešće u dobi od 18 do 35 godina. Riječ je o rijetkom tumoru od kojeg oboljeva oko jedan posto populacije, no Hrvatska bilježi porast broja oboljelih stoga je izuzetno važan samopregled testisa kao jednostavna i brza metoda koja može spasiti život. Ako ste u djetinjstvu imali nepotpuno spuštene testise (kriptorhizam) ili preponsku kilu, imate od 5 do 20 posto veću mogućnost da obolite od raka testisa. Ostaje još i više čimbenika rizika, iako se njihov utjecaj još uvijek proučava. Obiteljske bolesti, preuranjeni pubertet, starost majke pri porodu, teškoće pri porođaju, pušenje majke tijekom trudnoće i razna zračenja. Rak testisa najprije otkrivamo kao maleno otvrdnuće ili kvržicu koju možemo napipati pri pregledu. Nije svaka kvržica rak, i zato bez panike odmah posjetite liječnika. Prije svega obratite pažnju na sljedeće simptome: svako postupno ili naglo povećanje ili smanjenje jednog testisa, bolno ili bezbolno otvrdnuće odnosno oteklina u kojem god predjelu testisa, osjećaj težine u testisu, neuobičajena osjetljivost u testisu, preponskom predjelu i donjem dijelu trbuha, bol u trbuhu ili leđimapritisak povećanih limfnih čvorova na mokraćni mjehur (može uzrokovati i simptome bolesnog bubrega), ginekomastija (povećane, bolne grudi), pri hormonski aktivnim tumorima na testisima.

Preporučamo da se pregledavate jednom mjesečno, na isti dan i u približno isto vrijeme. Testisi moraju biti opušteni, pa izaberite topao prostor, a pregled je najbolje obaviti nakon tuširanja ili kupanja. Uvijek pregledavajte samo jedan testis odjednom, a susjedni vam može služiti za usporedbu. Najprije morate dobro poznavati strukturu svojih testisa, gdje se nalaze žile, epididimis i sjemenovod. Tako ćete lakše prepoznati sve promjene. 

In Portal